Kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde ölümlerin en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Ateşal, özellikle gençler arasında bu hastalıkların görülme sıklığının arttığına dikkat çekiyor. Sigara içme yaşının düşmesiyle birlikte, kalp damar tıkanıklığına bağlı akut ve kronik sorunların arttığını ifade ediyor.

Sağlıklı Beslenme ve Düzenli Egzersiz Önemli

Kalp Krizi

Uzmanlar, kalp sağlığını korumanın ve kalp krizi riskini azaltmanın önemli yollarından birinin sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Ateşal, obezitenin de giderek artan bir sağlık sorunu olduğunu belirtiyor ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kalp hastalıklarını tetiklediğini söylüyor. Bu nedenle, dengeli beslenme ve kilo kontrolü konusunda bilinçli olmanın önemine değiniyor.

Kalp Krizi Yaşa Değil Riske Bağlı

Grip Kalp Krizini Tetikliyor

Ateşal, kalp krizi riskini belirlemenin yaşa değil, riske bağlı olduğunu vurgulayarak, özellikle şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, sigara kullanımı, obezite, aile öyküsü gibi risk faktörlerine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Bu risk faktörlerine sahip olan kişilerin düzenli olarak kalp kontrollerini yaptırmalarının önemini vurguluyor.

İşte mutluluk ve başarının sırrı İşte mutluluk ve başarının sırrı

Sağlık Bakanlığı'nın 2025'e kadar bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı erken ölümleri yüzde 25 azaltma hedefi olduğunu belirten Prof. Dr. Ateşal, bu hedefe ulaşabilmek için risk faktörlerinin belirlenmesi ve erken önlemlerin alınmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar, genç yaşlardan itibaren kalp sağlığına önem verilmesi gerektiğini ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin kalp krizi riskini azaltmada önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar.