Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 941 vaka kaydedilmişti. Bu artış, vaka sayılarının kayıt altına alınmaya başladığı 1999'dan bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. Hastalığın "streptokok pyogenes" bakterisinden kaynaklandığı ve genellikle boğaz ağrısıyla ilişkilendirildiği, ancak ilerleyen dönemlerde uzuv nekrozu ve çoklu organ yetmezliğine yol açabileceği belirtildi.

Enfeksiyon Tokyo ve Çevresinde Yayılıyor

Bakterinin daha öldürücü ve bulaşıcı türleri nedeniyle enfeksiyon vakalarının özellikle Tokyo merkezli Kanto bölgesinde artış gösterdiği bildirildi. Covid-19 tedbirlerinin hafifletilmesiyle birlikte 2023 baharından bu yana vaka sayısında gözlenen artış, sağlık yetkililerini endişelendiriyor.

Botoks ile migreninize dur deyin Botoks ile migreninize dur deyin

Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Takemi Keizo, NIID'in açıklamasına ilişkin olarak, temel enfeksiyon önlemlerinin uygulanmasının önemini vurguladı ve enfeksiyon eğilimlerini izlemeye devam etmenin gerekli olduğunu belirtti.

Uzmanlardan Uyarılar

Tokyo Kadınlar Tıp Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Kikuçi Ken, özellikle ayak yaralarının streptokokal bakteriyel enfeksiyona karşı hassas olduğunu ifade etti. Kikuçi, kabarcık ve ayak mantarı gibi küçük yaraların bakterinin "olası giriş noktası" olduğunu ve yaşlı hastalarda enfeksiyon kapmadan ölüme kadar geçen sürenin 48 saat olabileceğini belirtti. Ayrıca, sayıklamanın eşlik ettiği yüksek ateş ve hızla şişen yaraların tehlikeli işaretler olduğunu, bu durumda acilen tıbbi yardım alınması gerektiğini vurguladı.

Mie Ulusal Hastanesi Başkanı Taniguçi Kiyosu ise, mayıs ayında yaptığı açıklamada, bakterinin vücuda girmesinin dramatik sonuçlara yol açabileceğini belirterek, yaraların dezenfekte edilmesi ve el yıkama önlemlerinin artırılması çağrısında bulunmuştu.

Risk Altındaki Yaş Grubu

Çoğunlukla 30 yaş civarındaki kişilerde görülen "et yiyen" bakterinin yol açtığı STSS, potansiyel ölümcül risk taşıyor. Uzmanlar, enfeksiyonun belirtilerine karşı dikkatli olunması ve hijyen önlemlerinin sıkı bir şekilde uygulanması gerektiğini hatırlatıyor.

Sağlık yetkilileri, Japonya'da artan vaka sayısına karşı halkı bilgilendirmeye ve gerekli önlemleri almaya devam ediyor.