İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisindeki ormanlık alanda dün akşam başlayan yangın kuvvetli rüzgarla birlikte büyüdü.

Gündüz saatlerinde yaklaşık hızı saatte 80 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle hava araçları bir süre yangına müdahale edemedi. Yangın, kara ekiplerinin müdahalesine rağmen büyük bölümü makilik olan alana yayıldı.

Karşıyaka ilçesine bağlı Doğançay ve Sancaklı Mahalleleri ile Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesi'ndeki bazı evler ile bölgedeki bir hayvan barınağı tahliye edildi. Yangının bulunduğu bölgelere çıkan yollar trafiğe kapatıldı, jandarma ve polis güvenlik önlemi aldı.

Yangın evlere sıçradı

Alevler bir süre sonra Örnekköy Sanayi Sitesi'ne kadar ulaştı. Yangın, buradaki geri dönüşüm fabrikası, mermer, kablo, ahşap işletmeler, mobilya atölyesi gibi birçok dükkana sıçradı. Öğleden sonra rüzgarın şiddetini düşürmesi üzerine hava araçları yeniden çalışmaya başladı. 

Birçok mahalleden yangının esir aldığı konutlar korkunç anlara sahne oluyor.

Yangın halen Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli ilçesi sınırlarındaki ormanlık alanlar ile bazı yerleşim yeri ve sanayi sitesinde sürüyor. Şehrin birçok noktasından yoğun duman görülürken, ormanlık alanlara yakın bölgelerdeki bazı ev ve araçlar, sıçrayan yangın nedeniyle zarar gördü.

Öte yandan Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki TOKİ binalarından birine sıçrayan alevler apartmanda yangına neden oldu.

MSB: Ordumuz yalnızca milli ve yerli üretim muhabere sistemleri kullanıyor MSB: Ordumuz yalnızca milli ve yerli üretim muhabere sistemleri kullanıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

Başkan Dr. Cemil Tugay, Karşıyaka Yamanlar Dağı çevresindeki yangına ilişkin İl AFAD Merkezi'nde kriz masası toplantısına katıldı. Toplantıda yangının son durumu ve yangını kontrol altına almak için yürütülen çalışmalar ele alındı. Yangının daha fazla büyümemesi için İzmir İtfaiyesi başta olmak üzere belediyemizin tüm birimleri var güçleri ile çalışıyor. Toplantının ardından Başkan Dr. Cemil Tugay yangın bölgesine geçti.

16 ev yandı

AFAD'dan alınan bilgiye göre, Yamanlar mevkisinde, 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, bağlandığı canlı yayında şunları söyledi:

“İzmir çok sıcak ve çok rüzgar var. Dün akşam bu yangın kontrol altına alındı dedik fakat sabahleyin 09.00’da çıkan yangınla her şey değişti. Rüzgarın yön değiştirmesiyle iyice büyüdü, yaşam alanlarına geldi. Çok büyük bir hayvan barınağımız vardı, hayvanları boşalttık. İnsanlarımızda, hayvanlarımızda hiçbir can kaybımız yok. Valimiz çok destek verdi.

"Yerleşim yerine geldi"

- İyice azalmıştı derken, bugün güneş batımında bir rüzgar, sıçraya sıçraya bir yerleşim yerine geldi. Mücadele ediyoruz.  Şu anda Zübeyde Hanım Mahallesi’nde çok yüksek binalar var. Herkes dışarı çıkmış durumda. Herkes sokaklarda resim çekiyor, kimse arabalarını çekmiyor.

- Havadan müdahale hava kararmaya başladığında bitti. Valimiz bilgisini verdi bana. Akşam çalışıldığı zaman, gündüzden yerleri tespit ediyorlar. Dün akşam çalışmamalarının sebebi o. Karanlıkta başlayamıyorlar. Su aldıkları yer bile tespitli. Gündüz başlayanlara akşam müdahale edebiliyorlar. Bugün neden durduklarını bilmiyorum.

- Dağlara araçlarımız zaten gidemiyor, mutlaka yukarıdan su ile müdahale edilmesi lazım. Helikopterler ve uçaklar bizim için belkemiği.

- Bu yangın bildiğiniz gibi değil. Bir yere sıçrıyor ve bir anda büyüyor. Tahmin edemiyorsunuz nereye sıçrayacak diye. Hava sıcak, rüzgar çok, tahmin edemiyorsunuz. Bir mahallemizde bir parkımız var, parkın ortasında bir palmiye ağacı var, birdenbire tutuştu.”

Bakan Yumaklı İzmir'e gidiyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'deki yangın bölgesine gitmek üzere Ankara'dan yola çıktı.

İletişim Başkanlığı: Kontrol altına alınamadı

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: İzmir’deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.Orman ekiplerinin yanı sıra AFAD, polis, jandarma, itfaiye, belediyeler aracılığıyla çalışmalar aralıksız sürüyor.Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangınlar henüz kontrol altına alınamadı.

İBB itfaiye ekipleri İzmir'e rota kırdı

İstanbul Byükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekiplerinin Çanakkale'ye gitmek üzere yola çıkmışken İzmir'deki yangının yerleşim yerlerine sıçraması üzerine bu bölgeye yönlendirildi.

Editör: Ömer Göyce