Dünya

Son Dakika: Lübnan'da ölü sayısı 11'e yükseldi, yaralı sayısı 4 bini geçti

Lübnan’da bilim kurgu filmlerini andıran bir olay yaşandı. Hizbullah üyelerinin üzerlerinde taşıdığı çağrı cihazları aynı anda patlatıldı. Şu ana kadar saldırıda 11 kişi hayatını kaybederken 4 binin üzerine kişi yaralandı. Saldırının arkasında İsrail’in olduğuna kesin gözüyle bakılıyor.

Loading...

Abone Ol

Lübnan’ın güney banliyölerinde yerel saatle 15.30 sularında, çağrı cihazlarının patlamaya başladığı bildirildi.

Al- Monitör haber ağının, Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan aktardığı son dakika bilgisine göre, "çağrı cihazı patlamaları sonucu küçük bir kız çocuğu da dahil olmak üzere en az 11 kişi öldü, 4.000'den fazla kişi yaralandı." 

Lübnan'ın resmi Ulusal Haber Ajansı'na göre yaralanmaların çoğu ellerde meydana geldi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan ilk açıklamada, ülke genelinde yaşanan cihaz patlamalarında biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200’ü ağır 2 bin 800 kişinin yaralandığı bildirilmişti. 

Hizbullah Milletvekili Ali Ammar'ın oğlu ile Baalbek ilçesine bağlı Sarin köyünde 10 yaşında bir kız çocuğu hayatını kaybetti.

Yerel kaynaklar ölü sayısının 100'ün üzerinde olduğunu bildirdi. 

Lübnan’da kaos yaratan patlamalar

Lübnan resmi ajansı NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği” bildirildi.

Lübnan hükümetinden yapılan açıklamada ise "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğu" belirtildi.

Açıklamada, Lübnan hükümetinin "devam eden bu suçla ilgili sorumluluklarını almaları için ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletlerle derhal tüm temasları kurduğu" bildirildi.

Açıklamanın devamında, Bakanlar Kuruluyla yapılan istişarelerin ardından "saldırıya ilişkin bilgiler tamamlanır tamamlanmaz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) şikâyette bulunmak üzere hazırlıkların" başlatıldığı aktarıldı.

Lübnan'ın farklı bölgelerinde eş zamanlı gerçekleşen çağrı cihazı patlamaların Suriye’de de görüldüğü, şu ana kadar 7 kişinin öldüğü 14 kişinin yaralandığı bildirildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Şam ve kırsalında cihazları patladıktan sonra 14 kişinin yaralandığını bildirdi. 

Lübnan Sağlık Bakanlığı, acil servislerde oluşan yoğunluk nedeniyle sağlık çalışanlarını göreve çağırdı. Ayrıca Lübnanlılardan kan bağışı yapmalarını talep eden Sağlık Bakanlığı, vatandaşlardan çağrı cihazlarını kullanmamaları uyarısı yaptı.

Olayda İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Emani’nin de yaralandığı bildirildi.

Başkent Beyrut’ta kaos ve trafikteki yoğunluğu ortadan kaldırmak için caddelerde Lübnan askerleri konuşlandı.

Hizbullah'tan saldırıya ilişkin ilk açıklama

Hizbullah'tan üst düzey bir kaynak, örgütün lideri Hasan Nasrallah'ın patlamada yaralandığı iddialarını yalanladı.

Hizbullah’tan yapılan ilk açıklamada patlamaların nedeninin araştırıldığı bildirildi.

İsrail'in Güney Lübnan'ı işgal etme tehditleri sürecinde, "Siyonist düşman" tarafından yürütülen "psikolojik savaşa" hizmet edebilecek "söylentilere, yalan ve yanıltıcı bilgilere" karşı halkın dikkatli olması çağrısı yapıldı.

Örgüt, ikinci açıklamasında açıkça İsrail'i suçladı.

Açıklamada, "Bugün öğleden sonra gerçekleşen günahkâr saldırıyla ilgili tüm gerçekleri, mevcut verileri ve mevcut bilgileri inceledikten sonra, İsrail düşmanını tamamen sorumlu tutuyoruz ve bu hain ve suçlu düşman, bu günahkâr saldırının haklı karşılığını mutlaka alacaktır" denildi.

Öte yandan Netanyahu’nun İsrailli yetkilileri açıklama yapmama konusunda uyardığı bildirildi.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve diğer güvenlik yetkilileri, salı günü yaşanan kanlı saldırının ardından Hizbullah ile olası gerginliği görüşmek üzere Tel Aviv'deki bir askeri üste bulunan savunma bakanlığı karargahında bir araya geldi.

İsrail medyası ayrıca ordunun 'İç Cephe Komutanlığı'nın da yerel yetkilileri olası bir tırmanış konusunda uyardığını, ancak sivil kurallarda "şu anda bir değişiklik" olmadığını bildirdi.

Hizbullah'ın nasıl bir karşılık vereceği veya verip vermeyeceği henüz belirsizliğini koruyor.