Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Lübnan, geçtiğimiz iki gün boyunca İsrail’in telsiz ve çağrı cihazlarına yaptığı siber sabotaj sonucu meydana gelen patlamalarla sarsıldı.

Telsiz cihazlarının patlatılması neticesinde sayısı kesin olmamakla birlikte 20’ye yakın kişi yaşamını yitirirken 3 bine yakın insan yaralandı, önemli bir bölümü görme yetilerini kaybetti.

İkinci saldırıda sadece telsiz ve çağrı cihazlarının değil, akıllı cihazların da hedef alındığı görülürken Hizbullah da 8 Ekim 2023’ten bu yana neredeyse düzenli bir şekilde devam eden saldırılarına dün gece de devam etti.

Uzmanlar, İsrail’in silahlı sivil ayrımı gözetmeden gerçekleştirdiği saldırılarının devam edeceği öngörüsünde bulunuyorlar. Fakat üçüncü saldırının bir siber saldırı mı yoksa kara harekâtı mı olacağı tartışma konusu.

Litani nehrinin güneyine bir kara harekâtı olabilir

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Gazeteci Ramazan Bursa, üçüncü saldırının bir siber saldırı olabileceği gibi Litani nehrinin güneyine yönelik bir kara harekâtı olabileceğini de söyledi.

Ramazan Bursa

Öte yandan Hizbullah’ın dün akşam gerçekleştirdiği saldırıların bir misilleme saldırısı olmadığını, neredeyse her gün gerçekleştirdiği saldırıların bir devamı niteliğinde olduğunu vurgulayan Bursa, Hizbullah lideri Nasrallah’ın bugün saat 17:00’de bir açıklama yapacağını, Hizbullah’ın ne tür bir misilleme yapacağının bundan sonra belli olacağını açıkladı.

Nasrallah’ın konuşmasında 2 gündür gerçekleşen siber saldırıların ne yollarla gerçekleştiğine dair açıklamalarda da bulunabileceğine dikkat çeken Bursa, İsrail’in bu saldırılarla neyi amaçladığı yönündeki sorumuza Siyonist devletin nihai ve kısa ve orta vadeli amaçlarını sıralayarak yanıt verdi.

İsrail, Gazze’de yeni bir yapı kurmak istiyor

İsrail’in nihai amacının Fırat’tan Nil’e kadar uzanan bir Yahudi devleti kurmak olduğunu, bayrağındaki iki mavi çizginin Fırat ve Nil’i temsil ettiğini hatırlatan Bursa; Filistin ve Lübnan topraklarına saldırıların bu amaç doğrultusunda yapıldığını belirtti.

Mevcut durumdaysa Gazze’deki savaşla İsrail’in Hamas, İslami Cihat ve Halk Cephesi gibi örgütlerin askeri güçlerini tamamen yok etmeyi amaçladığını belirten Bursa, İsrail’in Gazze’de kendi denetiminde bir yapı kurulmasını istediğini söyledi.

Öte yandan savaş boyunca Batı Şeria’da da işgallerin devam ettiğini belirten Bursa, İsrail’in işgal ettiği toprakları ilhak etmek ve işgallerini genişletmek amacı taşıdığını söyledi. İsrail’in bu işgallerde yalnızca askerleri değil, sivil görünümlü Yahudi yerleşimcileri de kullandığını ifade eden Bursa, İsrail’in üçüncü amacının Lübnan’ın Litani nehrinin güneyinde kalan topraklarını işgal etmek olduğunu vurguladı.

Hizbullah topyekûn bir savaştan kaçınıyor

Netanyahu’nun savaşı büyüterek iktidarda kalmak istediğine dikkat çeken Bursa, Hizbullah’ın ise kapsamlı bir savaştan kaçınmaya çalıştığını belirtti. Hizbullah lideri Nasrallah’ın açıklamalarında İsrail’e saldırılarının Hamas’a destek amaçlı olduğunun, ateşkes olursa bu saldırıların durdurulacağının sürekli altını çizdiğini belirten Bursa, çok dile getirilmese de Lübnan’ın ekonomik olarak dünyanın en zayıf ülkelerinden biri haline geldiğinin altını çizdi.

Gürcistan'da LGBT'yi yasaklayan yasaya karşı AB'den tehdit Gürcistan'da LGBT'yi yasaklayan yasaya karşı AB'den tehdit

Hizbullah’ın borçları gayrisafi milli hasılasının (GSMH) iki katına çıkmış bir ülkeyi topyekûn bir savaşa sürüklemek istemediğini söyleyen Bursa, bir savaşın bunu daha da kötüleştireceğini ifade etti.

Öte yandan Lübnan’da Samir Caca gibi Batıcı siyasetçilerin de milisleri olduğuna dikkat çeken Bursa, büyük bir savaş durumunda Hizbullah’ın iki ateş arasında kalabileceğini belirtti. Samir Caca’nın da demeçlerinde bu yönde tehditlerde bulunduğunu hatırlatan Bursa, İsrail’le savaşın Lübnan için aynı zamanda bir iç savaş olacağını vurguladı.

Editör: Ercan Çankaya