İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin merkezinde acil bir askeri saldırı planını duyurarak yeni zorunlu tahliye emirleri yayınladı.
İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Cumartesi günü Gazze Şeridi'nin merkezinde "acil" bir askeri operasyona zemin hazırlamak amacıyla yeni tahliye emirleri yayınladığını söyledi.
Tahliye emri, El-Megazi, Sehaddin Caddesi, El-Faruk ve El-Emel bölgelerinin de aralarında bulunduğu birçok bölgeyi kapsıyor.
Filistinlilerin tahliye emirleriyle zorla yerlerinden edilmesi, İsrail'in bölgeye yönelik savaşını başlattığı 7 Ekim'den bu yana defalarca gerçekleşti. 
İsrail ordusu sözcüsü , emrin "Hamas ve terör örgütlerinin bu bölgelerden sürekli roket atması" nedeniyle verildiğini ileri sürdü.
İsrail ordusunun daha önce güvenli bölgelerdeki insanları hedef almasına rağmen, sakinlerin Gazze Şeridi'nin batısındaki El-Mevasi'de belirlenen insani yardım bölgesine taşınması gerektiğini sözlerine ekledi.
İsrail ordusu cuma günü insani bölgenin alanını daha da daraltarak, orada barınan Filistinlilerin askeri operasyonlarını sürdürürken bölgeyi terk etmelerini talep etti.
Filistinli mültecilere yardım sağlayan BM kuruluşu UNRWA, İsrail'in ekim ayından bu yana Gazze Şeridi'nin yaklaşık yüzde 84'ünü tahliye emriyle saldırdığını bildirdi.
Son haftalarda özellikle Han Yunus ve Deyr el Belah'ta zorunlu tahliye emirlerinde belirgin bir artış yaşandı. 
Deyr Al-Belah belediyesinden yapılan açıklamaya göre, insani krizin giderek kötüleştiği bir ortamda alınan emirler sonucunda 10 su kuyusu kapatıldı.
Belediyenin Acil Durum Komitesi Başkanı İsmail Sarsur, yaptığı açıklamada, "Selahaddin Caddesi'nin batısındaki diğer üç kuyuya erişim tehlikeli hale geldi" dedi. Sarsur ayrıca bölgedeki durumun önümüzdeki günlerde daha da kötüleşmesinin muhtemel olduğunu sözlerine ekledi.
Yeni tahliye emirleri, İsrail'in 11. Kanalı'nda yayınlanan ve İsrail güvenlik kaynaklarının Gazze'deki çatışmaların "tükendiğini" söylediği haberlere rağmen geldi.

Çekileceğini duyuran İsrail bombalamaya devam etti
 

İsrail ordu kaynakları, Hamas'ın Refah'taki tugaylarının neredeyse bittiğini, çok az hedef kaldığını açıkladı. 

İsrail Lübnan'a 'savaş planını' onayladı! İsrail Lübnan'a 'savaş planını' onayladı!

İsrail ordusundan, kamu yayın kuruluşu Kan'a konuşan iki kaynak, İsrail'in  Gazze'ye yönelik savaşının bittiğini ve neredeyse hiçbir hedefin kalmadığını iddia etti. 
Ancak kaynaklar, İsrail'in "yeni istihbarat bilgileri elde edildiğinde geri dönüp Gazze'ye tekrar girebileceğini, genel olarak İsrail ordusunun Gazze'deki operasyonlarının sona erdiğini" söyledi.
Kan, ordunun son günlerde politikacılara Hamas'ın Refah tugayının "yenildiğini" ve "neredeyse artık var olmadığını" bildirdiğini duyurdu. 
İsrail ordusu siyasilere, Hamas'ın muharip birliklerinin büyük bölümünün dağıtıldığını söyleyerek, "tutuklu değişimi anlaşmasının imzalanmasının zamanı geldi" bilgisini verdi.
New York Times gazetesi Çarşamba günü, üst düzey ABD yetkililerine dayanarak, Tel Aviv'in Filistin topraklarında askeri olarak yapabileceği her şeyi yaptığını bildirdi.

İsrail uçakları gece boyu bombaladı

İsrail ve Arap basınında bu haber tartışılırken Filistin kaynakları, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin orta kesimindeki Ez-Zevayide kasabasında  yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarının bulunduğu bölgeyi ve El-Acle ailesine ait evi bombaladığını duyurdu. 
Saldırıda, 9'u çocuk 5'i kadın olmak üzere aynı aileden 17 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 
Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail'e ait savaş uçaklarının, Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 26'ya yükseldi. 
Filistin'deki Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in 10 aydan fazla bir süre önce başlattığı Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 40 bin 74 kişi hayatını kaybetti, 92 bin 537 Filistinli yaralandı. 
Müzakerelere katılıyor, saldırılara devam ediyor 
Arabulucular, savaşta ateşkes sağlanması ve İsrailli ve Filistinli esirlerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varılması amacıyla perşembe ve cuma günü Katar'ın başkenti Doha'da görüşmeler gerçekleştirdi. Hamas bu müzakerelere katılmadı.

ABD Başkanı Joe Biden, müzakerelerin ardından Gazze'de ateşkesin yakın olduğunu söyledi ancak üst düzey bir Hamas yetkilisi Cumartesi günü Biden'ın iyimser sözlerini yalanladı.
Hamas Siyasi Büro üyesi Sami Ebu Zühri, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bir anlaşmaya yaklaştığımızı söylemek bir yanılsamadır" dedi .
Ebu Zührî, Biden'ın cuma günü yaptığı "Her zamankinden daha yakınız" yorumuna, "Karşı karşıya olduğumuz konu bir anlaşma veya gerçek müzakereler değil, Amerikan diktalarının dayatılmasıdır" yorumunu yaptı. 


 

Editör: Burçin Çelikkol