Son dönemde İsrail-Gazze Hattı'nda yaşanan gelişmeler, tüm dünyanın yakından takip ettiği bir çatışmanın göstergesi olarak öne çıkıyor. Gazze Şeridi'nden başlayan ve İsrail'e yönelen saldırılarla başlayan bu çatışma, İsrail hükümeti ile Filistinli direniş grupları arasındaki tansiyonu daha da tırmandırdı. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırıları ve Hamas'ın "Aksa Tufanı" operasyonu ile karşılık vermesi, bölgede büyük bir insanlık trajedisi ve güvenlik endişesine yol açtı. Uluslararası toplum, taraflara ateşkes çağrıları yaparken, İsrail ve Filistin arasındaki bu çatışmanın sona erdirilmesi için yoğun diplomasi çabaları sürüyor. Bu noktada, tüm tarafların itidal çağrılarına kulak vererek barışa yönelik adımlar atmaları, bu tehlikeli durumun son bulmasına yardımcı olabilir...

GAZZE HATTINDAN DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

23:54 İSRAİL'DE 'ÖZEL GÜVENLİK DURUMU' GENİŞLETİLDİ

İsrail, "özel güvenlik durumunu" tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın operasyonel değerlendirmelerin ardından aldığı bu kararla İsrail ordusunun sivillere güvenlik talimatları verebileceği ve gerektiğinde kamuya açık alanları kapatabileceği bildirildi.

AB dışişleri bakanları, Orta Doğu gündemiyle olağanüstü toplanacak AB dışişleri bakanları, Orta Doğu gündemiyle olağanüstü toplanacak

23:46 İSRAİL: ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

İsrail ordusu, Gazze'den sızan Filistinli silahlı gruplarla çatışmaların farklı noktalarda devam ettiğini açıkladı.

23:40 MAHMUD ABBAS, BLINKEN İLE GÖRÜŞTÜ

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Abbas, İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin ihlallerinin, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Müslümanların ve Hristiyanların kutsallarına yönelik saldırıların, bölgedeki tırmanışın nedeni olduğunu vurgulayarak, İsrail'in Filistin halkına yönelik tırmanışına son vermesi gerektiğini belirtti. Blinken ise ülkesinin tüm taraflarla bölgedeki gerilimi sona erdirmek için çalıştığını ve iletişimde kalmanın önemini vurguladı.

23:06   ÖLEN İSRAİLLİ SAYISI 300'E YÜKSELDİ

Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 300'e yükseldi

22:36   NETANYAHU: TÜM SİVİLLER TERK ETSİN

İsrail Başbakanı Netanyahu, tüm askeri güçlerini kullanacaklarını belirterek Gazze sakinlerinin bölgeden çıkmasını istedi.

22.00 İSRAİL: GAZZE ŞERİDİ'NDEKİ ÇOĞU YERLEŞİM YERİNİN KONTROLÜ ELE GEÇİRİLDİ

İsrail ordusu güneydeki Gazze Şeridi sınırındaki birçok yerleşimin kontrolünü geri aldığını açıkladı.

21:37 İSRAİL BASINI: CAN KAYBI 250'YE YÜKSELDİ

İsrail basınına göre Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 250'ye yükseldi.

21.28: İSRAİL SAVUNMA BAKANI, ABD'Lİ MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile Gazze'ye düzenlenen "Aksa Tufanı" saldırısıyla ilgili telefonda görüştü. Gallant, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve savunma teşkilatının düşmanı yenmek ve İsrail vatandaşlarını savunmak için operasyonlarını genişletmeye hazır olduğunu belirtti.

21:25 İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA CAN KAYBI 232 OLDU

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 232'ye yükseldi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, "Aksa Tufanı" saldırısının ardından Filistin tarafında 232 kişinin öldüğünü ve 1697 kişinin yaralandığını açıkladı.

20:33- BM GÜVENLİK KONSEYİ İSRAİL-FİLİSTİN GÜNDEMİYLE ACİL TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu'daki şiddet olayları konusunda yarın acil bir toplantı yapacağı duyuruldu.

20:12 – İSRAİL: CAN KAYBI 100'E YÜKSELDİ

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden İsrail vatandaşlarının sayısı 100’e yükseldi.

19:51 - İSRAİL, REM'İN ASKERİ ÜSSÜ'NÜN KONTROLÜNÜ GERİ ALDI

 İsrail ordusu, Rem'in askeri üssünün kontrolünün Hamas'tan geri alındığını açıkladı.

19:50 - GAZZE ŞERİDİ'NDE ELEKTRİK KESİNTİSİ TEHLİKESİ

 İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, Gazze Şeridi'ne elektrik tedarikini durdurma talimatı veren bir emir imzaladı.

19:26 HAMAS: İSRAİL'LE SAVAŞ FİLİSTİN HALKININ KURTULUŞU OLACAK

Hamas, yeni bir açıklama yaparak "İsrail'le savaş, Filistin toprakları ve halkının kurtuluşunun başlangıcı olacak" ifadelerini kullandı.

19:25 İSRAİL'DE MUHALETTEN 'ACİL DURUM HÜKÜMETİ' KURMA ÇAĞRISI

İsrail muhalefet lideri Lapid, Başbakan Netanyahu'yu Gazze'deki gelişmelere müdahale etmek için "acil durum hükümeti" kurmaya çağırdı.

19:20 BM GÜVENLİK KONSEYİ PAZAR GÜNÜ TOPLANIYOR

BM Güvenlik Konseyi'nin pazar günü toplanacağı açıklandı. Ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas'ın saldırısını kınayarak "Daha büyük bir çatışmayı önlemek için tüm diplomatik çabaların gösterilmesi" çağrısında bulundu.

18:20 İSRAİL: HAMAS'IN DENİZDEN SIZMA GİRİŞİMİ ENGELLENDİ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi açıklarından İsrail'e sızmaya çalışan 2 bot ile 2 teknenin vurulduğunu bildirdi. Denizden sızma girişimi başarısız oldu.

18:10 ABD BAŞKANI BİDEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'deki Hamas terör saldırıları hakkında konuşarak, İsrail Başbakanı ile görüştüğünü ve desteklerini sunduğunu açıkladı.

17:22 İSRAİL CUMHURBAŞKANI: İRAN DESTEĞİYLE BAŞLATTILAR

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas'ın İran'dan aldığı emir ve destekle İsrail'e karşı saldırıları başlattığını belirtti. İsrail, İran'ın bu saldırılara destek verdiğini iddia ediyor.

17:07 BİDEN VE NETANYAHU TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü operasyonu desteklediği ifade edildi.

17:01 BEYAZ SARAY: BİDEN BİLGİLENDİRİLDİ

Beyaz Saray, üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin Biden'a İsrail'deki durumu aktardığını bildirdi.

17:00 RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Aksa Tufanı Operasyonu'na ilişkin olarak taraflara ateşkes çağrısı yaparak, çatışmanın siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

16:54 HAMAS'TAN ELLERİNDEKİ İSRAİLLİLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Hamas, elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını talep etti. Hamas, İsraillilere karşı esir takası yapılmasını istiyor.

16:50 İSRAİLLİ ÖLÜ SAYISI 100'Ü GEÇTİ

İsrail basınına göre, Hamas'ın saldırılarında en az 100 İsraillinin hayatını kaybettiği bildirildi.

16:35 YAKLAŞIK 200 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında Gazze'de yaklaşık 200 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 1610 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

16:15 MACRON'DAN İSRAİL'E DAYANIŞMA MESAJI

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile dayanışma içerisinde olduklarını belirtti.

16:05 FİLİSTİNLİ YETKİLİLER: 100'DEN FAZLA FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

Filistinli yetkililere göre, Hamas'ın başlattığı operasyonlar sırasında 100'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Tabii ki, metindeki gelişmeleri özgünleştirerek sunabilirim. İşte özgünleştirilmiş metin:

16:07 İSRAİL BAŞBAKANI KABİNE TOPLANTISI YAPTI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nden başlatılan "Aksa Tufanı" saldısının ardından kabine üyeleri ve güvenlik otoriteleriyle bir araya geldi. Netanyahu, "Vurguladığımız öncelik, topraklarımıza giren düşman güçlerini bertaraf etmek ve saldırıya uğrayan bölgelerde güvenliği yeniden sağlamaktır" dedi.

15:39 IRAK: İŞGALİN DOĞAL BİR SONUCU

Irak, bugün yaşanan operasyonların yıllardır süregelen işgalin doğal bir sonucu olduğunu ifade etti.

15:38 ABD'DEN DESTEK AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanı Austin, Pentagon'un İsrail'in kendini savunması için gerekli olan her şeyi sağlamak için çalışacağını belirtti.

15:34 "ONLARCA İSRAİL ASKERİ ELİMİZDE"

Filistinli gruplar, "Aksa Tufanı" operasyonunda birçok İsrail askerini esir aldıklarını duyurdu. Kassam Tugayları, elinde onlarca İsrail askeri olduğunu açıkladı. Ayrıca, İslami Cihad Hareketi de İsrail askerlerini esir aldıklarını iddia etti.

15:23 40 ÖLÜ, 750'DEN FAZLA YARALI

İsrail, Hamas'ın saldırılarında 40 İsrailli ölü ve 750'den fazla yaralı olduğunu açıkladı. Ayrıca, Hamas'a yönelik 21 noktanın vurulduğu bildirildi.

15:18 İSRAİL GÜÇLERİ BATI ŞERİA'DA 14 FİLİSTİNLİYİ YARALADI

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde çıkan olaylarda 14 Filistinliyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, yaralılardan birinin durumunun ciddi olduğunu bildirdi.

15:15 BM'DEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, bölgedeki taraflara ve kilit ülkelere daha fazla kan dökülmesini önlemek için gerilimi azaltma çağrısı yaptı. Türk, saldırıların İsrailli siviller üzerinde korkunç etkileri olduğunu vurguladı.

14:58 İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran'ın üst düzey askeri danışmanı Yahya Rahim Safevi, Hamas'ın "Aksa Tufanı" operasyonunu desteklediklerini belirtti. Safevi, İran'ın Filistin'in özgürlüğüne kadar Filistinli mücahitlerin yanında olacağını ifade etti.

14:54 ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD, Hamas'ın saldırısını kınadı ve İsrail hükümetinin ve halkının yanında olduklarını açıkladı.

14:52 SUUDİ ARABİSTAN'DAN ÇAĞRI

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, şiddetin derhal son bulması için taraflara çağrıda bulundu.

13:53 İSRAİL'DE OLAĞANÜSTÜ HAL İLANI

İsrail'de ulusal çapta olağanüstü hal ilan edildi.

13:39 FİLİSTİNLİLERE 'AKSA TUFANI'NA KATILIN' ÇAĞRISI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, tüm Filistinlileri "Aksa Tufanı" operasyonuna katılmaya çağırdı. Ubeyde, operasyonun planlandığı gibi devam ettiğini belirtti ve düşmanın şaşırtılacağını söyledi.

Elbette, metindeki gelişmeleri özgünleştirerek sunabilirim. İşte özgünleştirilmiş metin:

13:36 MISIR'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Mısır, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimdeki risklere dikkat çekerek taraflara "azami itidal" çağrısında bulundu. Mısır Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Mısır Arap Cumhuriyeti, Filistin kentlerine yönelik saldırıların ardından Filistin ile İsrail arasındaki devam eden gerilimin tehlikelerine dikkat çekiyor ve taraflara sükunet çağrısı yapıyor."

13:10 TÜM HASTANELERDE ACİL DURUM

Filistin Sağlık Bakanı, tüm hastanelerde acil durum ilan edildiğini duyurdu.

12:43 ERDOĞAN'DAN 'İTİDAL' ÇAĞRISI

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsrail'deki olaylar ışığında tüm taraflara itidal çağrısında bulunuyoruz" dedi.

12:42 22 İSRAİLLİ ÖLDÜ

İsrail'in acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda 22 İsraillinin öldüğünü bildirdi.

12:28 FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS'TAN İLK AÇIKLAMA

Filistin Devlet Başkanı Abbas, "Filistin halkının yerleşimlere ve işgal birliklerine karşı kendini savunma hakkı var" dedi.

12:17 HİZBULLAH'TAN HAMAS'A DESTEK AÇIKLAMASI

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, Hamas'ın İsrail'e yönelik başlattığı saldırıyı desteklediğini açıkladı ve tüm özgür halklara Filistin direniş hareketine destek çağrısında bulundu.

11:58 HAMAS'A BAĞLI GRUPLAR İSRAİL YERLEŞİMLERİNDE DOLAŞIYOR

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'na bağlı bazı unsurların, Gazze Şeridi yakınlarındaki İsrail yerleşim bölgelerinde dolaştığı belirtildi.

11:54 "BÖLGE MECLİS BELEDİYE BAŞKANI ÖLDÜRÜLDÜ"

Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sırasında Gazze Şeridi'ne komşu Shaar Hanegev bölgesi meclis başkanının öldüğü açıklandı.

11:41 NETANYAHU: SAVAŞTAYIZ VE KAZANACAĞIZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Düşmanımız daha önce hiç görülmemiş bir bedel ödeyecek. Savaşın ortasındayız ve kazanacağız" dedi.

11:24 İSRAİL CUMHURBAŞKANI: “İSRAİL ZOR ZAMANDAN GEÇİYOR”

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "İsrail zor bir dönemden geçiyor. Bize zarar vermek isteyenlere karşı güçlüyüz" dedi.

11:15 İSRAİL'E AİT KEREM EBU SALİM SINIR KAPISI VE ÇEVRESİNDEKİ ASKERİ NOKTA ELE GEÇİRİLDİ

Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonu çerçevesinde Gazze Şeridi'nin güneydoğusundaki Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı ve çevresindeki askeri noktanın ele geçirildiği iddia edildi.

11:11 İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI HAVALANDI

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne karşı bir dizi hava saldırısı başlattı ve savaş uçakları havalandı.

10:50 BATI ŞERİA'DAN DOĞU KUDÜS'E GİRİŞ ÇIKIŞLARI KAPATILDI

İsrail, Batı Şeria'dan Doğu Kudüs'e tüm askeri kontrol noktalarını kapattı ve giriş çıkışları engelledi.