Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ve Filistin arasındaki şiddet ve gerilimin büyük bir endişeyle karşılandığı belirtilerek, bölgede sükunetin bir an önce sağlanmasının önemine vurgu yapıldı. Sivil kayıpların şiddetle kınandığı açıklamada, şiddet eylemlerinin ve tırmanmanın hiçbir şekilde fayda sağlamayacağı vurgulandı.

TÜRKİYE DEVREDE: TARAFLARLA TEMASLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

Türkiye olarak, bu tür gelişmelerin daha fazla tırmanmadan önce kontrol altına alınabilmesi için katkı sağlamaya hazır oldukları ifade edildi. İlgili taraflarla temasların yoğun bir şekilde sürdürüldüğü belirtildi.

Ayrıca, bu tür olayların, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha gösterdiği ifade edilerek, tarafların güç kullanmaktan kaçınarak kalıcı bir çözüm için çalışmaya çağrıldığı belirtildi.

BÖLGEDEKİ TÜRK VATANDAŞLARINA UYARI

Türk vatandaşları için ise güvenli ve kapalı alanlarda kalmaları yönünde bir uyarı yapıldı ve gelişmeleri takip etmeleri önerildi.

Dışişleri'nden yapılan yazılı açıklama şu şekilde; 

"İsrail ve Filistin’de yaşanan şiddet ve gerilimi derin bir endişeyle karşılıyoruz.

Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz. Şiddet eylemlerinin ve buna bağlı tırmanmaların kimseye bir fayda sağlamayacağını vurguluyor, tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.

Sözkonusu gelişmelerin daha fazla tırmanmadan ve daha geniş bir alana yayılmadan kontrol altına alınabilmesini teminen, Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya daima hazırız. Bu doğrultuda, ilgili taraflarla temaslarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.

Bu üzücü gelişmeler, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha göstermektedir. Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçerek, bu vizyon doğrultusunda, daha fazla gecikmeksizin kalıcı çözüm için çalışmaya davet ediyoruz."

BAKAN FİDAN'DAN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin gerilimi sonrasında diplomasi trafiğine başladı. 

Bakan Fidan, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile diplomatik temaslarını sürdürdü. Fidan, bölgedeki gelişmeleri konuşmak için bu mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.