Gündem

İnternette örgütlüler!... ‘İncel’ akımı cani gençler üretiyor!

Canice öldürdüğü iki kadından İkbal Uzuner’in başını Edirnekapı surlarından atıp, sonra intihar eden Semih Çelik’in, internette örgütlenen kadın düşmanı ‘İncel’ akımının üyesi olduğu ortaya çıktı. Grubun yazışmalarında kan dondurucu ifadeler var. İncel akımı nedir, nasıl ortaya çıktı? İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Semih Çelik isimli psikolojik sorunları olan bir gencin, geçtiğimiz günlerde iki kadını vahşice öldürmesi dikkatleri internet üzerinden örgütlenen sapkın gruplara çevirdi. 

Kendilerine “İncel” diyen kadın düşmanı sanal bir grubun internet üzerinden örgütlendiği ve kurdukları grup üzerinden haberleştiği ortaya çıktı. Grup içi yazışmalarda kan donduran ifadeler bulunuyor. 

Bu olayın ardından 81 İl Emniyet Müdürlüğü’nün siber devriye ekiplerince 7/24 usulüyle internet üzerinden yürütülen izleme çalışmalarında, “İncel” akımı başta olmak üzere, cinsel ya da şiddet ve ırkçılık içerikli yayın ve paylaşım yapan hesap ve siteler gözlem altına alınmaya başlandı.

İncel nedir, İnceller nasıl ortaya çıktı?

Cani Semih Çelik’in telefonunda yapılan incelemede, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden “incel” olarak isimlendirilen kişilerle iletişimde olduğu ortaya çıktı. Süperhaber’de yer alan habere göre, İngilizce “involuntary celibacy” (istemsiz, zorunlu bekâr) teriminin kısaltılmışı olan “incel”, kadınlara ve yaşadıkları topluma düşman, şiddet yanlısı kişileri ifade ediyor.

İnceller “çirkin”, “yoksul” olmak gibi kimi özellikleri nedeniyle ilişkisi olmadığına inanan ve yine bu sebeplerle kadınların kendisine asla yüz vermeyeceğini düşünen, bu hissiyatlarını da kadın düşmanlığı, nefret söylemi, şiddet ve son yıllarda da cinayetlerle besleyen bir grup. İnandıkları hipergami teorisine göre kadınlar sadece yakışıklı, zengin, statü sahibi erkeklerle birlikte olur.

Kadınlardan ve toplumdan nefret ediyorlar

Hipergami teorisinde, dezavantajlı “ucube” erkeklerin yalnız kaldığına inanılıyor. Tüm bu etkenler, “incel”lerin kadınlardan ve buna sebep olan erkeklerden nefret etmesinin asıl nedeni.

Bir internet alt kültürü olarak, 1994’te Alana isimli genç bir kadının, istemesine rağmen kimse ile beraber olamayan insanların birbirini desteklemesi için masumane hisle kurduğu “gönülsüz bekarlar” grubu, 2000 sonrasında özerkleşti, erkeklerin sahiplendiği ve de Facebook, X gibi sosyal medya Reddit, Discord gibi internet forumları ile yayılan bir ideolojiye dönüştü.

Semih Çelik’in işlediği cinayetlerden hemen sonra internette yayılan ve bu görüşlere sahip kişilerin yer aldığı bir mesajlaşma uygulamasındaki gruptan alındığı belirlenen destekleyici, övücü paylaşımlar üzerine polis, yurt genelinde büyük takip başlattı.