Ercan Çankaya - Haber Merkezi 

Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik, 27 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İkinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sisteminin herkes tarafından kullanılması da zorunlu hale getirildi. Yetki belgesi olmayanlar araç satışı için ilan veremeyecek.

İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik yürürlükten kaldırıldı, motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik adıyla yenilenerek Resmi Gazete'nin 27 Ağustos tarihli sayısında yayımlandı.

Yetki belgesi sahibi olmayanlar başkasının aracını satamayacak

Samimi Haber olarak yeni yönetmeliğin 2. el araç satımında neleri değiştireceğini, tüketicinin hayatında neleri değiştireceğini İstanbul Motorlu Araç Satıcıları (İMAS) Derneği Başkan Yardımcısı Anıl Şentürk’e sorduk.

İMAS Başkan Yardımcısı Şentürk, yeni düzenlemeyle ikinci el otomobil ticaretinin yalnızca yetki belgesi sahibi tacirler tarafından yapılabileceğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı yeni düzenlemeye göre yetki belgesi sahibi olmayan kişilerin başkasının aracını ilan açıp satamayacağını söyleyen Şentürk, kişilerin yetki belgesi olmadan sadece kendileri ve birinci dereceden yakınlarının araçlarının satışını yapabileceğini, bunun için de ilan açılmadan önce E-Devlet’ten o kişi olduklarına dair doğrulama yapmaları gerektiğini aktardı.

Yetki belgesi nasıl alınır?

Şentürk, yetki belgesi sahibi olabilmek için 3 şartın yerine getirilmesi gerektiğini belirtti:

1)     Vergi levhası sahibi bir işletme sahibi olmak

2)     Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak

3)     Faaliyet alanınızın ikinci el otomobil satışı olması

Kredi kartı borçları alarm veriyor: 1 haftada 1,5 milyar TL takibe düştü Kredi kartı borçları alarm veriyor: 1 haftada 1,5 milyar TL takibe düştü

E-Devlet’ten doğrulama geliyor

Yetki belgesi düzenlemesinin, “sektör temsilcileri olarak kendilerinin de bakanlık nezdinde referans sundukları bir konu” olduğunu söyleyen Şentürk, düzenleme öncesi durumda yönetmelik eksikliğinin nasıl suistimal edildiğini şöyle anlattı:

Bir kişinin yılda 3 adet araç satma hakkı olduğunu belirten Şentürk, geçmiş dönemde doğrulama zorunluluğu olmadığına dikkat çekerek bazı kişilerin, örneğin 3 tane kendi adına, 3 tane başka bir arkadaşına, 3 tane bir tanıdığı adına gibi bir yöntemle yılda 10-15 araç satışı yaptıklarına dikkat çekti.

Yetki belgesi düzenlemesiyle kayıt dışı satışların önüne geçildiğini belirten Şentürk, kayıt dışı ticaretin fiyatlara olan olumsuz etkisinin de önüne geçileceğini vurguladı.

İlan doğrulama yöntemiyle internet üzerinden yapılan bireysel satışlardaki dolandırıcılık teşebbüslerinin de önüne geçileceğini belirten Şentürk, güvenli ödeme sisteminin devreye alındığını aktararak kaparo dolandırıcılığı gibi durumların ortadan kalkacağına işaret etti.

Şentürk, otomobil ticaretinin yetki belgeli esnaf üzerinden gerçekleşecek olmasının hem satış sırasında mevzuata uyulmasını sağlayacağını hem satış sonrasında tüketici için belirli garantiler getireceğini vurguladı.