NATO'nun yeni Genel Sekreteri, Hollanda Başbakanı Mark Rutte oluyor. Genel Sekreterlik için adaylığını koyan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in çekilme kararı alarak Rutte’yi destekleyeceğini açıklamasının ardından Hollandalı siyasetçi NATO üyesi 32 ülkenin de desteğini almış oldu.

Avrupa Birliği’nin başbakanlık koltuğunda en uzun süre oturan siyasetçilerinden olan Rutte adaylığını açıkladığı ilk anlardan itibaren ABD de dahil olmak üzere NATO’nun bazı büyük ülkelerinin desteğini aldı.

TÜRKİYE'DEN ŞARTLI DESTEK

Hürriyet'te yer alan habere göre; karar vermekte acele etmeyen Türkiye, Stoltenberg’in halefinin Türkiye’nin terörle mücadele hassasiyetine önem vermesini, NATO’nun ve bazı NATO ülkelerinin nerede durması gerektiğine dikkat etmesini ve savunma sanayisi işbirliğindeki kısıtlamaların kaldırılması yönündeki ortak anlayışı devam ettirmesini istedi.

Rutte

Dünya petrolünün kralı: Suudi Arabistan Dünya petrolünün kralı: Suudi Arabistan

Rutte’yle yapılan görüşmelerde bu konularda garanti alınınca Ankara yeşil ışığını yaktı. En son salı günü Macaristan ve Slovakya da Rutte’ye destek açıklamıştı.

NATO Daimi Temsilcileri gelecek hafta gayriresmi bir formatta bir araya gelerek Rutte konusundaki uzlaşıyı teyit edecekler. Resmi onay ise en kısa zamanda yapılacak Kuzey Atlantik Konseyi toplantısında verilecek.

Rutte’nin 1 Ekim’de göreve başlaması bekleniyor.

Türkiye-ABD ilişkilerini etkilemeye çalışan FETÖ'den Biden'a mektup Türkiye-ABD ilişkilerini etkilemeye çalışan FETÖ'den Biden'a mektup

Editör: Kemal Ilıkkan