NOAA, Güneş'te meydana gelen bir patlama hakkında bir bildiri yayınladı. Bildiride, jeomanyetik fırtınanın elektronik araçlarda problemlere yol açabileceği uyarısında bulunuldu. GPS'lerde sıkıntı çıkabileceği de eklendi. Bu tür fırtınalar genellikle Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların atmosferle etkileşime girmesi sonucunda oluşur ve manyetik fırtınaları tetikleyebilir.

Fırtına, Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir lekeden kaynaklandı. Birkaç gün önce, Güneş'te meydana gelen bir alevlenme, doğrudan Dünya'ya doğru devasa bir parçacık akışına neden olmuştu.

Bu denli güçlü fırtına beklenmiyordu

Jeomanyetik fırtınaları izleyen bilim insanları, bu olayın ardından gezegeni bir Güneş fırtınasının vurabileceğini öngörmüştü. Ancak bu kadar güçlü bir fırtınayla karşılaşılacağı tahmin edilemedi. Analizler, fırtınanın aslında son altı yılın en güçlü örneği olduğunu gösteriyor.

Ayrıca Güneş'in Aralık 2019'da başlayan son evresinde ürettiği en güçlü fırtına niteliğinde. Bu leke daha önce de saatte yaklaşık 2.1 milyon saat hızla hareket eden bir dizi Güneş fırtınası oluşturmuştu.

Güneş fırtınası nedir?

Whatsapp artık internetsiz kullanılabilecek! Whatsapp artık internetsiz kullanılabilecek!

Güneş'teki patlamaların uzaya büyük kütleli plazmalar savurmasına taçküre kütle atımı (CME) adı verilir. Bu plazmalar, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girip, manyotesferde geçici bozulmalara yol açtığında Güneş fırtınası olarak adlandırılır.

CME'ler genellikle çevrelerine göre nispeten soğuk olduğu için karanlık görünen Güneş lekelerinde ortaya çıkar.