Malatya'da gece yarısı 3,4 büyüklüğünde deprem oldu Malatya'da gece yarısı 3,4 büyüklüğünde deprem oldu

Yapılan ölçümlere göre, ocak ayının ortalama yüzey hava sıcaklığı 13,14 derece olarak ölçüldü.

Copernicus tarafından yapılan açıklamada, bu ölçümün ocak için 1991-2020 ortalamasının 0,70 derece üzerinde olduğu ve 2020'de kaydedilen bir önceki en sıcak ocak ayının 0,12 derece üzerinde olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, son 8 ayın üst üste kaydedilen en sıcak aylar olduğu ve son 12 aydaki (Şubat 2023 - Ocak 2024) küresel ortalama sıcaklığın 1991-2020 ortalamasının 0,64 santigrat derece üzerinde ölçüldüğü bildirildi.

Bölgeler arası farklılıklar da dikkat çekiyor. Avrupa'da sıcaklıklar, kuzey ve güney bölgeler arasında farklılık gösterdi. İskandinav ülkelerinde sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasının oldukça altında seyrederken, güney ülkelerde bu ortalamanın üzerinde ölçüldü.

Sıcaklıkların, Doğu Kanada, Kuzeybatı Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya'da ortalamanın oldukça üzerinde seyrettiği belirtilirken, Batı Kanada, Orta Amerika ve Doğu Sibirya'nın çoğunda ise ortalamanın altında kaydedildiği görüldü.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, "Sera gazı emisyonlarındaki hızlı azalma, küresel sıcaklıkların artışını durdurmanın tek yoludur." uyarısında bulundu.

Bu sonuçlar, iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla çaba harcanmasının önemini vurguluyor.