Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2,5 aylık belirsizliğin ardından, sandıktan birinci çıkan sol ittifakın adayı yerine eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'i Başbakan olarak atadı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, siyasi bölünmelerin derinleştiği ve Ulusal Meclis’in askıya alındığı süreçte Barnier'in 39 üyeli yeni kabinesinin kurulduğu belirtildi. 

Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot

Kabinede 33 yaşındaki Antoine Armand maliye bakanı, Jean-Noel Barrot ise dışişleri bakanı olarak görev alacak. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu’nun görevine devam edeceği vurgulandı.

Macron'un Barnier'i atama kararı, 7 Temmuz'da gerçekleştirilen ikinci tur seçimlerinde birinci olan Yeni Halk Cephesi'nin başbakan adayı Lucie Castets'in güven oyu almasının mümkün olmaması üzerine alındı. Barnier, başbakan olarak atandıktan sonra yaptığı açıklamada, her kesimden politikacılarla bir hükümet kurmaya açık olduğunu ifade etti.

Bu atama, ülkede protestolara yol açtı.

Paris'te protestolar

Paris’te toplanan binlerce sol ittifak destekçisi, Barnier hükümetine karşı tepkilerini göstermek için Bastille Meydanı'ndan Nation Meydanı’na yürüdü.

Harris ve Oprah’ın yıldızlarla dolu seçim mitingi Harris ve Oprah’ın yıldızlarla dolu seçim mitingi

Göstericiler, Macron’un istifasını talep ederken, “Eski sistem yerinde kalacaksa oy vermenin ne anlamı var?” sloganı attı.

Editör: Ömer Göyce