Ev zenciliği nedir? Bu sorunun cevabı, yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kullandığı bu ifade ile tekrar gündeme geldi. Instagram'a gelen erişim engelinin ardından başlayan tartışmalarda, Erdoğan bu terimi kullanarak dikkat çekti. Peki, ev zenciliği ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ev Zencisi' Benzetmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde İnsan Hakları Eğitim Programı'na katılarak çeşitli açıklamalarda bulundu. Gündeme dair değerlendirmeler yaparken, Instagram'a getirilen erişim engeline ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Erdoğan, "Filistinli şehitlerin fotoğraflarına bile tahammül edemeyip anında yasaklayan, bunu da özgürlük olarak pazarlayan bir dijital faşizmle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Irak'ın kuzeyine hava harekatı! 24 terör hedefi vuruldu... Irak'ın kuzeyine hava harekatı! 24 terör hedefi vuruldu...

Erişim engeli kararını eleştirenlere yönelik olarak ise, "Sosyal medya platformlarının rezilliklerini eleştirmeyenler, estirdikleri faşizme laf etmeyenler, Türkiye'yi Batılılara şikayet sırasına giriyor. Özgürlükleri savunmak böyle olmaz. Bunun adı 'ev zenciliği'dir. Batıdan çok batıcı, ev zencilerinin tek gayesi sahiplerine şirinlik yapmaktır" dedi. Erdoğan, ayrıca "Hassasiyetlerimize özen gösterirlerse mesele zaten yoluna girecektir" diye ekledi.

Ev Zenciliği Nedir?

"Ev zencisi" terimi, Amerikalı siyasetçi ve insan hakları savunucusu Malcolm X tarafından kullanılmıştır. Tarihsel olarak bu ifade, Afrika kökenli ev kölelerine verilen bir ad olarak bilinir. Ev zencileri, dışarıdaki zorlu işler için çalışan alan zencilerinden veya alan kölelerinden daha yüksek bir statüye sahipti.

Bu terim, 2010'lu yıllardan itibaren de siyahilere yönelik bir aşağılama sözü olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ev zencisi ifadesi, kendisini efendilerine daha yakın hisseden, onların yanında olmayı tercih eden ve genellikle kendi halkına karşı efendilerinin çıkarlarını savunan kişiler için kullanılmaktadır.

Editör: Elif Erbay