Engelli bireyler için yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti için yüzde 40 yerlilik şartı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

5 YILDAN 10 YILA ÇIKARILDI

Karara göre, ÖTV muafiyetli olarak engelli vatandaşlara yönelik satışlarda yerlilik oranı yüzde 40'a, bununla beraber alınan araçlar için elde tutma süresi de 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.

ENGELLİ BİREYLER SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Bakanlık yetkilileri, söz konusu kararın, yerli sanayiyi destekleme ve cari açıkla mücadele amacıyla alındığını iletirken engelli bireyler duruma sert tepki gösterdi.

YENİLEME SÜRESİ 1 DEFAYA MAHSUS DEĞİŞMEYECEK

27 Aralık 2024 tarihi itibari Resmi Gazete’te yayınlanan kararda belirtildiği gibi; 10 yıllık yenileme süresi kararın yayınlandığı tarihten itibaren geçerli olacak.

Ukrayna kesti... Avrupa donacak... Gözler Türkiye'de Ukrayna kesti... Avrupa donacak... Gözler Türkiye'de

2 yıl önce engelli raporu ile ÖTV’den muaf araç alan bir vatandaş 3 yıl sonra aracını tekrar yenileyebilecek. Bu yenileme sonrası artık tekrar yenileme süresi 10 yıl olacak. Ancak, 26 Aralık ve sonrası alınan araçlarda bu süre 10 yıl olarak uygulanacak. Yani karar yayınlandığı tarihten sonra alınan araçları kapsarken, önceden araç sahibi olanların ise yenileme süresi 1 defaya mahsus değişmeyecek.

YÜZDE 40 YERLİLİK ORANI NE DEMEK?

Engelli raporu ile alınabilecek araçlarda daha önce yerli üretim şartı bulunmuyordu. Bu haktan faydalanan vatandaşlar belirtilen limitler dahilinde istedikleri aracı seçebiliyordu. İstismara sebep olan bu konuda alınan yeni karar doğrultusunda, vatandaşların ÖTV’siz satın alabileceği araçlara en az yüzde 40 oranında yerlilik şartı getirildi. Parçaları yurt dışından getirilen ve ülkemizde sadece montajı yapılan veya montajda kullanılan parçaların yerlilik oranı yüzde 40’tan düşük olan modeller engelli raporu ile artık alınamayacak.

Editör: Yasin Paşalı