Engelli bakım merkezinde skandal! otizmli gence şiddet Engelli bakım merkezinde skandal! otizmli gence şiddet
Engelli annesi nasıl erken emekli olunur, şartları nelerdir? Engelliler engel durumuna göre erken emeklilik haklarından yararlanabilir. Aynı şartlardan annelerde yararlanabiliyor. Engelli annesi erken emekli olma hakkından yararlanabilir. Bu hizmetten yararlanmak için belirli şartları karşılamanız gerekir.  Ağır engelli ya da bakıma muhtaç çocuk sahibi annelerin emeklilikleri daha erkene çekilmiştir. Engelli annelerde erken emeklilik prim gün sayısı dörtte bir oranında indirilmiştir. Sigortalı annelerin çocuğunun engel durumunu gösteren belgeyle başvuru yapması bu haktan yararlanması için yeterlidir.

Engelli Çocuğu Olan Anneler Emekli Olabilir Mi?

Çalışan anneler engelli çocuklarını daha iyi yetiştirebilmeleri için erken emeklilik hakkından yararlanabilir. Engelli çocuğuna daha sağlıklı bakabilmek her annenin arzusudur. Erken emeklilik fırsatı da bu nedenle verilmiştir.

Hangi Şartlar Gerekiyor?

Engelli çocuğu olan annelerin bu haklardan yararlanması için belirli şartları karşılaması gerekir. Başvurular Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılır. Engelli anneler için erken emeklilik şartları şu şekildedir;
  • Çocuğun bakıma muhtaç olduğunu gösteren sağlık kurulu raporu gerekir.
  • Engelli annesi erken emeklilik şartı 1 Ekim 2008 tarihi sonrasını kapsar.

Kimler Yararlanabilir?

Erken emeklilik desteğinden şu kişiler yararlanabilir;
  • Engelli çocuk evlat edinen anneler,
  • İşçi ve esnaf anneler,
  • İsteğe bağlı sigortalı anneler,
  • Engelli çocuğu bulunan memurlar yararlanabilir.
1 Ekim 2008 tarihinden sonrasını kapsayan bu yeni düzenleme de prim süresi bir gün yerine 1,25 gün olarak hesaplanır.

Engelli Çocuğu Olan Babalar Emekli Olabilir Mi?

Engelli Çocuğu Olan Babalar Emekli Olabilir Mi? Engelli çocukların annelerine verilen bu hak babalar için geçerli olmamaktadır. Babalar yasalara göre bu haktan yararlanamaz. Sadece annelere sunulan bu hizmetten yararlanmak için çocuğun engel durumunu gösteren rapora sahip olmanız gerekir. Çocuğunun sürekli bakıma muhtaç olduğunu gösteren raporu alarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Raporun geç alınması erken emeklilik fırsatının da ertelenmesine neden olabilir. Çocuklarını bakım kurumlara bırakan veya terk eden anneler bu haktan mahrum bırakılır. Ancak engelli çocuğu evlat edinen anneler bu haktan yararlanabiliyor. Engelli annesi nasıl erken emekli olunur, şartları nelerdir? Sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.