Haziran ayı enflasyon verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Haziranda enflasyon aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda yüzde 71,60 arttı. Böylelikle memur ve emekli temmuz zammı 2024 için belirleyici olan 6 aylık enflasyon farkı ve kiralara zam oranı da belli olmuş oldu.

TÜİK’in açıklamasının ardından yurttaşlar, “enflasyon oranı nasıl bulunur”, “enflasyon sepeti neye göre belirleniyor”, “TÜFE bir mal sepeti üzerinden hesaplanır mı”, “2024 enflasyon sepetinde neler var” sorularının yanıtlarını aramaya başladı.

“Enflasyon oranı nasıl bulunur”, “enflasyon sepeti neye göre belirleniyor”, “enflasyon sepetinde neler var”, “TÜFE bir mal sepeti üzerinden hesaplanır mı”, “2024 enflasyon sepetinde neler var”, “enflasyon sepetinde neler var” sorularının yanıtlarını Samimi okurları için araştırdık.

Enflasyon oranı nasıl bulunur?

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) veya Üretici Fiyat Endeksi’nin  belirli bir zaman dilimindeki değişim oranı enflasyon oranını verir. Örneğin, 2021 yılında TÜFE %20 arttıysa, 2021 yılı enflasyon oranı %20 olarak hesaplanır.

 Enflasyon sepeti neye göre belirleniyor?

Sepette bulunan her ürün için ağırlıklandırma faktörleri belirleniyor. Bu faktörler tüketici harcamalarına göre ürünlerin önemini yansıtmaktadır. Belirlenen ürünlerin fiyatları, aylık olarak çeşitli mağaza ve bölgelerden toplanmakta ve periyodik olarak güncellenen ağırlıklandırma faktörleriyle birleştirilmektedir.

Enflasyon Oranı Nasıl Bulunur

TÜFE bir mal sepeti üzerinden hesaplanır mı?

Mal ve hizmetler de TÜFE sepetine dahil edilmektedir. Bu kural Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından belirlenmiş olup TÜİK'in bu verileri Avrupa Birliği tarafından talep edilen Harmonize Tüketici Fiyat Endeksi (Harmonized Indices of Consumer Prices- HICP) için de kullanılmaktadır.

Motorin ve benzin litre fiyatı 44 lirayı aştı (5 Temmuz 2024 akaryakıt fiyatları) Motorin ve benzin litre fiyatı 44 lirayı aştı (5 Temmuz 2024 akaryakıt fiyatları)

2024 enflasyon sepetinde neler var?

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre 2024’te TÜFE mal ve hizmet sepetine yeni giren maddeler votka, kadın mont, düğün, nişan vb. toplantılar için salon kirasıyken sepetten çıkan tek madde çocuk ayakkabısı (deri veya suni deri) oldu.

Editör: Ercan Çankaya