Dikkat! Kalbi durduruyor... Dikkat! Kalbi durduruyor...

Norveç'in önde gelen üniversitelerinden Bergen ve Oslo Üniversiteleri'nde görevli bilim insanları, 53.266 öğrenciyi inceledi. Araştırmacılar, öğrencilere uyku düzenleri ile ilgili sorular yöneltti ve elde ettikleri verilere göre, ayda bir ya da iki kutu enerji içeceği tüketenlerin uyku sorunları yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirledi.

BMJ Open'da yayımlanan araştırmada 18-35 yaş aralığındaki 53 bin öğrencinin verilerine göre, bu içecekleri tüketenlerin, tüketmeyenlere göre yaklaşık yarım saat daha az uyudukları tespit edildi.

Ayrıca, bu tür içecekleri içen kadınların yarısının uykusuzluk yaşadığı, enerji içeceği tüketen her 10 erkekten 4'ünün ise uykusuzluk sorunu yaşadığı ortaya çıktı. Bu oran, enerji içeceği tüketmeyenlere göre iki kat daha fazla.

Haftada bir kez enerji içeceği tüketen bireylerin gece uyanma, gece yarısından sonra yatma ve toplam altı saatten az uyuma olasılıklarının ise yaklaşık iki kat daha fazla olduğu belirlendi. Bu bulgular, enerji içeceklerinin uyku düzeni üzerindeki potansiyel etkilerini gösteren önemli veriler sunuyor.