Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltı PİRİREİS, bugün yapılan törenle hizmete girdi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son 22 yılda savunma sanayiinde bir devrim gerçekleştirildiğini belirterek “Mavi Vatan'a masal diyen bedhahlara aldırmadan, yılmadan, yorulmadan, geri adım atmadan Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla yürüyeceğiz” dedi.

HIZIRREİS ve MURATREİS gün sayıyor

"HIZIRREİS ve MURATREİS denizaltılarını da 2026 yılına kadar hizmete almayı planladıklarını belirten Erdoğan, "Proje dahilindeki tüm denizaltılarımızı 2029'a kadar hizmete alarak donanmamızın gücüne güç katacağız" ifadelerini kullandı.

PİRİİRES'in Türk Silahlı Kuvvetleri için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Karada, havada, denizde ve her yerde güçlü bir Türk Silahlı Kuvvetleri için gerekeni yapmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Milli güdümlü füzeler kullanılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PİRİREİS'in yerli ve milli güdümlü seyir füzelerini kullanacağını söyledi. Erdoğan, "Atmaca ve Gezgin’in yanı sıra kısa süre önce harp atışı ile etkisini gördüğümüz gururumuz Akya torpidomuzu da kullanacaktır" diye konuştu.

Haziran 2015 tarihinden bu yana ilmek ilmek dokunan milli denizaltı 22 Aralık 2019’da havuza indirilmişti.

Testleri başarıyla geçen TCG PİRİREİS, sınıfındaki denizaltılardan 3 metre daha fazla bir uzunluğa sahip bulunuyor.

Ediz Martin, İYİ Parti'den CHP'ye katıldı Ediz Martin, İYİ Parti'den CHP'ye katıldı

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi (AIP) özelliği ile satha çıkmaksızın haftalarca su altında gizlilik içinde harekât icrası kabiliyeti bulunuyor. Ana silahlarını ve güdümlü mermilerin atılmasını sağlayan sistemleri barındırıyor. 8 adet 533 mm’lik torpido kovanı ile silahlandırılan denizaltı ayrıca gezgin seyir füzesi atma kabiliyetine sahip.

PİRİREİS’in özellikleri

Uzunluk: 67,6 m (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun)
Tekne diş çapı: 6,3 mil
Yükseklik: 13,1 m (periskoplar hariç)
Su altı (dalış durumda) deplasman: 2.013 ton
Hız (satıhta): 10+ knot
Hız (dalış durumda): 20+ knot
Mürettebat: 27

Editör: Ömer Göyce