Ötenazi nedir? Nasıl uygulanır? Ötenazi nedir? Nasıl uygulanır?

Devletin kadınların çalışma hayatından kopmamaları adına doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği nasıl alınır? Yarım çalışma ödeneği yeni doğum yapmış annelere ya da evlat edinenlere verilmektedir. Bu yıl da aynı şekilde annelere ödenmekte olan bu destek artış göstermektedir. Hem çocuklara bakabilmeleri için hem de il hayatına devam edebilmeleri amacıyla uygulamaya konulan destek niteliğindedir. Yarım çalışma nedeniyle ortaya çıkmakta olan gelir kaybının telafi edilmesi adına kadın işçilerin çalışma hayatı içinde tutulması amaçlanmaktadır.

Yasaya göre de bu uygulamadan doğum yapan kadınlar ile 3 yaşını doldurmayan çocuğu evlat edinmiş olan kadın ya da erkek yararlanabilmektedir. Bu şartları taşıyan kişilerin iş yerlerine dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca yarım çalışma uygulaması işverenin onayı ile alınmamaktadır.

Yarım Çalışma Ödeneğinden Kimler Yararlanır?

Kadınların bu ödenekten yararlanması için doğum veya evlat edinmeden önce 3 yılda en az olarak 600 günlük işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir. Haftalık çalışma süresinin de yarısı kadar çalışması gerekmektedir. Sigortalı çalışırken doğum yapmış olanlar da analık izninden sonra ilk doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün olacak şekilde çalışarak tam maaş alabilmektedir. Engelli çocuğu olanlar ise bu uygulamadan 12 ay olarak yaralanmaktayken çoğul gebelik durumunda 30’ar gün eklenecek şekilde uygulanmaktadır. Yarım çalışma ödeneğinden kimler yararlanır? Sorusu için bu belirtilenlerin dikkate alınması gerekmektedir.

Yarım Çalışma Ödeneği İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Yarım çalışma ödeneği başvurusu doğumdan sonraki 112 günün bittiği süreçten 30 gün içinde en yakın İşkur şubesinden yapılmaktadır. İşkur şubesine gidip doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulmaktadır. Eşlerden biri çalışmamaktaysa çalışmakta olan eşe yarım gün çalışma izni verilmemektedir. Doğum ve evlat edinme sonrasında verilen yarım çalışma ödeneği miktarı da asgari ücret baz alınarak belirlenmekte ve o şekilde ödenmektedir. Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği nasıl alınır? İçin belirtilen zaman geldiğinde başvurunun yapılması yeterli olmaktadır.