Ötenazi, bir kişinin hayatını sonlandırmak için uygulanan tıbbi bir uygulamadır. Genellikle tedavisi mümkün olmayan ağır bir hastalık,dayanılamayacak türden ağrılar sebebiyle yapılan tercihtir.Ötenazi hastanın kendi isteğiyle veya hastanın yasal olarak temcilcisinin isteğiyle yapılabilir.Ötenazinin bir kaç çeşiti vardır: 

  • Hayatı ilaçla sonlandırma
  • Tıbbi tedaviyi sonlandırma
  • Tıbbi yardım almadan yaşamı sonlandırma.

Ötenazi her ülkede uygulanmamakla birlikte uygulanan ülkelerdede yasal düzenlemelere tabi bir durumdur.

Ötenazi nedir? Nasıl uygulanır?

Aktif ve pasif ötenazi ne demektir?

  • Aktif ötenazi:Kişinin hayatını kendi isteğiyle veya doktorun insiyatifiyle bilinçli bir şekilde ilaçla veya tıbbi araçlar kullanılarak sona erdirilmesine denir.
  • Pasif ötenazi:Kişinin yaşamını sürdürmekte zorlandığı anlarda yapılacak olan tedavinin ve müdahalenin kesilmesi,yapılmaması durumuna denir. Örneğin yaşam destek ünitesine bağlı olarak yaşamaya çalışan bir kişinin yaşam destek ünitesnin kapatılması pasif ötenazi olarak değerlendirilir.Buda ancak hastanın temsilcisi ve doktorun uygun görmesiyle yapılan bir ötenazi çeşitidir.

Ötenazi nedir? Nasıl uygulanır?

Ötenazinin yasal olduğu ülkeler hangileridir?

Hollanda ötenaziyi yasal hale getiren ilk ülkedir.12 yaşından büyük çocuklarada uygulanabilmektedir.Belçika,Lüksemburg,İspanya,Kanada, Kolombiya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile ötenazinin yasal olduğu ülke sayısı 8 olmuştur.

Türkan Şoray'a sağlık engeli Türkan Şoray'a sağlık engeli