Şangay Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin çığır açan bir çalışması sayesinde bu senaryo göründüğü kadar uzak olmayabilir. Huating Li liderliğindeki araştırma, fasulye, tam tahıllar ve yeşil muz gibi günlük yiyeceklerde bulunan bir tür karbonhidrat olan dirençli nişastanın, inatçı kilolardan kurtulmanın ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmenin anahtarı olabileceğini ortaya koyuyor.

Deneme, basit bir rejim verilen 37 aşırı kilolu kişiyi içeriyor: sekiz hafta boyunca yemeklerden önce günde iki kez suyla karıştırılmış bir poşet dirençli nişasta tüketen kişilerin sonuçları ilgi çekiciydi. Ortalama 2,8 kilogramlık kilo kaybı ve yemeklerden sonra kan şekeri artışlarında kayda değer bir azalma görüldü. 

Çalışma sadece tartı ve kan şekeri seviyelerinin ölçülmesiyle sınırlı kalmadı; dışkı örnekleri aynı zamanda bazı yararlı bağırsak bakterilerinde de artış olduğunu gösterdi. Bu bakteriler, yüksek yağ içeren bir diyet uygulayan farelere nakledildiğinde, kilo verme eğilimi gösterdiler. Bu da obezite ve metabolik sağlık ile bağırsak mikrobiyomu arasında büyüleyici bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Dirençli Nişasta nedir? Dirençli Nişasta nedir?

Dirençli Nişasta Nedir?

Göz kaşınmasına dikkat! Göz kaşınmasına dikkat!

Dirençli nişasta, çoğu karbonhidratın aksine ince bağırsakta sindirime direndiği için bu ismi alır. Bunun yerine kalın bağırsakta fermente olur, prebiyotik görevi görür ve iyi bağırsak bakterilerini besler. 

Fasulye, tam tahıllar ve çiğ yulaf gibi dirençli nişasta açısından zengin gıdalar sadece dengeli beslenmenin bir parçası değil, aynı zamanda obezite ve diyabetle mücadelede de müttefik olarak kabul edilebilir. Bu tür nişastanın bağırsak sağlığını iyileştirmedeki rolü zaten kabul edilmiş durumda ve şimdi potansiyel kilo kaybı ve kan şekeri kontrolü yararlarıyla ön plana çıkıyor.

Kaynak: Medriva
Çeviri: Elif Erbay