HABER MERKEZİ
Yeni yasama yılı 1 Ekim’de başladı. Meclis’in açılmasıyla birlikte son günlerde çok tartışılan kadına yönelik şiddet, çocukların korunması ve yapay zekâ ile ilgili harekete geçildi; çalışmalar hızlandı.
Son iki hafta içerisinde TBMM Genel Kurulunda kadına yönelik şiddet, çocukların korunması ve yapay zekâ konularında üç ayrı araştırma komisyonu kurulması kararlaştırıldı.
22’şer üyeli üç komisyon kuruluyor
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddettin önlenmesinin en önemli gündem maddesi olduğunu belirtmiş ve; “Cezasızlık algısına asla izin vermeyeceğiz” demişti.
Bu işaretin ardından Meclis harekete geçti. Son iki hafta içerisinde TBMM Genel Kurulu’nda kadına yönelik şiddet, çocukların korunması ve yapay zekâ konularında üç ayrı araştırma komisyonu kurulması kararlaştırıldı.
Ankara dışında da çalışabilecek
Önümüzdeki günlerde komisyonlar için 22'şer üye seçilecek. Daha sonra başkanları belirlenecek ve komisyonlar çalışmalarına başlayacak. Çalışma süreleri 3 ay olacak komisyonlar, Ankara dışında da çalışabilecek. İhtiyaç halinde bu süre uzatılabilecek.
Araştırma komisyonları, ilgili bakanlık ve kurum yetkilerini TBMM'ye davet ederek dinleyecek. Ayrıca komisyonlar, belirlenen yerlerde de incelemelerde bulunabilecek.
Komisyonlar nasıl çalışacak?
Kadına yönelik şiddetle ilgili kurulan araştırma komisyonu, kadınların maruz kaldığı şiddet ve ayrımcılık davranışlarına yönelik ek tedbirleri ve çözüm önerilerini ele alacak.
Çocukların korunmasıyla ilgili kurulacak araştırma komisyonu da çocukların her türlü şiddet, ihmal ve istismardan korunarak akıl, ruh ve beden sağlıklarının gelişimi için alınması gereken önlemleri araştıracak.
Meclis Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu, yapay zekânın kazanımlarına yönelik atılacak adımları, bu alanda hukuki altyapının oluşturulması ve yapay zekâ kullanımının barındırdığı risklerin önlenmesine ilişkin tedbirleri belirleyecek.