Dünya

ÇİN Büyükelçiliği'nden Taiwan açıklaması yapıldı

Abone Ol

Taiwan seçim sonuçlarının yarattığı tartışma devam ediyor. 1949 devriminin ardından Çin'den kaçanların adada kurduğu sözde devlet, Amerika Birleşik Devletleri uydusu haline gelen Taiwan'da seçimi ÇİN düşmanı bir aday kazandı. Özellikle uluslararası camiadan yapılan açıklamalara Çin diplomatik temsilcileri her yerde tepki gösteriyor.

Çin'in İç İşlerine Açık Müdahaledir

Çin’in Tokyo Büyükelçiliği sözcüsü, yaptığı açıklamada, Çin’in Taiwan bölgesindeki seçimlerin sonucunun açıklanmasından sonra Japonya Dışişleri Bakanı’nın Taiwan’a tebrik mesajı göndermesinin Çin’in iç işlerine müdahale anlamı taşıdığı gibi, Tek Çin ilkesini ciddi şekilde ihlal ettiğini ve Çin ile Japonya arasındaki dört siyasi belgenin ruhuna aykırı olduğunu belirtti.

Açıklamada, Tek Çin ilkesinin uluslararası ilişkilerin temel normu ve uluslararası toplumun genel konsensüsü olduğuna dikkat çekilerek, Çin’le diplomatik ilişki kuran ülkelerin Taiwan bölgesiyle herhangi bir şekilde resmî temasta bulunmasına daima karşı çıktıkları kaydedildi.

Açıklamada, Japonya’ya Taiwan’a karşı ‘’saldırganlık geçmişinden’’ ders alma ve sözde ‘Taiwan’ın bağımsızlığı’nı savunan güçlere yanlış mesajlar vermeme çağrısında bulunuldu.

Barış ve İstikrarın Garantisi Tek Çin Politikası

Öte yandan, Çin’in Avrupa Birliği (AB) Misyonu tarafından yapılan açıklamada, Taiwan meselesinin Çin’in temel çıkarlarının merkezinde yer aldığı, Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrarın korunmasının en kritik noktasının Tek Çin ilkesine bağlı kalmak olduğu vurgulandı.

Taiwan Konusu Çin'in İç Meselesidir

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin resmi X hesabından da benzer bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklama şöyle:

Taiwan konusu, Çin’in iç meselesidir. Taiwan adasının durumu ne yönde değişirse değişsin, bu dünyada tek bir Çin’in olduğu ve Taiwan’ın Çin’in bir parçası olduğu gerçeğini değiştiremez. Çin hükümetinin ‘Tek Çin’ ilkesine bağlılık, ‘Taiwan’ın bağımsızlığı’nı amaçlayan bölücü teşebbüslerle mücadele, ‘iki Çin’ veya ‘bir Çin bir Taiwan’ iddialarını destekleyenlere karşı çıkma yönündeki tutumu değişmeyecek.Uluslararası toplumun ‘Tek Çin’ ilkesine destek konusundaki konsensüsü ve net tutumu da değişmeyecek.‘Tek Çin’ ilkesi, Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrarın temelini oluşturuyoUluslararası toplumun ‘Tek Çin’ ilkesine bağlılığının süreceğine ve Çin halkının ‘Taiwan’ın bağımsızlığını’ amaçlayan ayrılıkçı faaliyetlere karşı mücadelesini ve ulusun yeniden birleşmesi yönündeki haklı davasını anlayıp destekleyeceğine inanıyoruz.