Cezayir-Fransa ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indi

Cezayir, tartışmalı Batı Sahra sorunuyla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un salı günü Fas yanlısı açıklamaları üzerine Fransa büyükelçisini hemen geri çekti. 

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Macron'un açıklamasını, "Daha önce hiçbir Fransız hükümetinin atmadığı bir adım" ifadeleriyle kınayarak, ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine çekildiği bildirildi. 

İsrailli yerleşimciler ilkokula coplarla baskın düzenledi İsrailli yerleşimciler ilkokula coplarla baskın düzenledi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fas Kralı VI. Muhammed'in taç giyme töreninin 25. yıldönümünü kutlayan mektubunda, Batı Sahra sorununa değinerek, Fas’ın teklifinin, “BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda adil, kalıcı ve müzakere edilmiş bir siyasi çözüme yol açacak tek temel" olduğunu belirtti. 

Macron, Batı Sahra krizini kaşıdı  

Fas ve Cezayir arasında ciddi bir kriz olan Batı Sahra, 2020'de ilan ettiği "öz savunma savaşı" ile bağımsızlığını istiyor. Halihazırda büyük ölçüde Fas’ın kontrolündeki bölgede bağımsızlık savaşını veren Polisario Cephesi ise Cezayir tarafından destekleniyor.  

BM’nin, "kendi kendini idare edemeyen bir bölge" statüsünde 1991'den beri barışı koruma misyonuna sahip Batı Sahra’nın geleceğiyle ilgili misyonu, bir referandum düzenlemek.

Cezayir tarafından desteklenen Polisario Cephesi de bu bölgenin kaderinin tayini için referanduma gidilmesi talebinde bulunuyor.

Ancak Rabat, bağımsızlık seçeneğini her defasında reddetti.

Batı Sahra bölgesini kendi sınırları içerisinde gören Fas, eski İspanyol sömürgesi olan bölgeyi kontrolü altında tutmak için askerî ve diplomatik ilişkilerini kullandı.

Fas kraliyet mahkemesi, Macron'un mektubundaki yorumlarını Batı Sahra üzerinde "Fas egemenliğini destekleyen önemli bir adım" olarak selamladı.

Polisario ise Fransız liderin, Fas'ın bölgenin "şiddetli ve yasadışı işgalini" desteklediğini söyledi.

Hareketin ana destekçisi, Fas’ın ezeli rakibi Cezayir, geçen hafta Macron'u ve Fransa'nın pozisyonunu kınayan bir açıklama yapmıştı. 

2020'de, dönemin ABD başkanı Donald Trump, Rabat'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirmesi karşılığında Fas'ın Batı Sahra'yı ilhak etmesini tanıdı.

Uzun süre Fas ve Polisario arasında eşit bir yaklaşım benimsemeye çalışan İspanya da 2022’de, Fas’tan yana olarak özerklik planını desteklediğini duyurdu.

Trump’ın Batı Sahra kararı sonrasında özerklik planının tek gerçekçi çözüm olduğunu savunan Fas’a; ABD, Fransa, BAE, Mısır ve Suudi Arabistan başta olmak üzere yaklaşık 40 ülke destek vermektedir. 

 

Editör: Burçin Çelikkol