Ne kadar, kaç tane olduğu hemen her gün tartışılan “Türkiye’deki yabancı” sayısına ilişkin resmi bir açıklama geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’de toplam 4,3 milyon yabancının bulunduğunu açıkladı.

Yerlikaya, başında bulunduğu bakanlığın ve Anayasa Mahkemesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Göç ve İnsan Hakları Uluslararası İstişare Konferansı’nda konuştu. Göç konusunda konuşan Bakan, Türkiye’deki “kayıtlı” göçmen ve sığınmacılarla ilgili sayılar verdi.

Rakamları 4 Ekim tarihi itibarıyla veren Yerlikaya; “Ülkemiz, 4 Ekim 2024 tarihi itibarıyla 1 milyon 45 bin 722 ikamet izni sahibi yabancının yanı sıra, 3 milyon 89 bin 904 geçici koruma altında bulunan Suriyeliyi ve 213 bin 169 uluslararası koruma sahibi yabancıyı misafir etmektedir” dedi.

İstanbul’da 270 noktada kimlik denetimi

İstanbul’da yaklaşık 5 yıl valilik yaptığını hatırlatan Yerlikaya, düzensiz göçle mücadele için hizmete aldıkları 270 Mobil Göç Noktası aracıyla 1 milyon 678 bin kimlik kontrolü yaptıklarını, bu yolla 142 bin düzensiz göçmeni tespit ederek geri gönderme merkezlerine naklettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'da

Tarihin en eski sosyolojik ve hukuki konularından birinin göç olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, konuşmasında özetli şunları söyledi:

“Uluslararası temel tüm insan hakları sözleşmelerine taraf olan ülkemiz, 4 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, 1 milyon 45 bin 722 ikamet izni sahibi yabancının yanı sıra, 3 milyon 89 bin 904 geçici koruma altında bulunan Suriyeliyi ve 213 bin 169 uluslararası koruma sahibi yabancıyı misafir etmektedir… Türkiye, kanunlarımıza uygun olarak ülkemize gelen, bilim, sanayi ve ekonomi gibi alanlarda ülkemize katma değer sağlayacak olan yabancıların, işlemlerini kolaylaştıran, teşvik eden bir düzenli göç politikasına sahiptir… Göçü, insan hayatını önceleyen, ancak kamu düzeni ve kamu güvenliğimizden asla taviz vermeyen bir anlayışla yönetiyoruz…

Editör: Yasin Paşalı