Çin’de ortaya çıkan yeni tip bir koronavirüs; “Kâbus geri mi dönüyor?” dedirtiyor.
Korkutan haber yine Çin’den geldi. Çinli araştırmacılar, yarasalarda insanlara bulaşabilme özelliğine sahip yeni tip bir koronavirüs tespit ettiklerini açıkladı.
Virüsün, Çin’in Hong Kong bölgesinde yaşayan "pipistrellus" cinsi Japon yarasalarında, daha önce bilinen HKU5 koronavirüsünün yeni bir türevi olduğu açıklandı.
İlginç olan rastlantı da şu: Araştırmaya, Covid-19 salgınının ortaya çıkışıyla gündeme gelen Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde çalışmalar yürüten virolog Şı Cıngli ve ekibi öncülük ediyor.
AKCİĞER VE BAĞIRSAKLARI ENFEKTE EDİYOR
Araştırmanın sonuçları uluslararası bilim dergisi Cell'de yayımlandı. Araştırmacılar, yarasalardan aldıkları numunelerden yalıttıkları bu yeni virüsün insan hücrelerini ve laboratuvar ortamında oluşturulan yapay akciğer ve bağırsak dokularını enfekte edebildiğini gözlemledi.
Ürküten bulguya göre, bu “yarasa koronavirüsü”, sadece yarasa hücrelerine değil, insan ACE2 reseptörlerine de tutunabiliyor. Bu durum, virüsün doğrudan ya da aracı bir konak üzerinden insana bulaştığı anlamına geliyor.
HÜCREYE DAHA GÜÇLÜ BAĞLANIYOR
Araştırmacılar, virüse "HKU5-CoV-2" adını verdiklerini ve önceki versiyonuna kıyasla reseptöre/hücreye daha güçlü bağlandığını belirledi. Bu durum türler arası bulaşma riskini de yükseltiyor.
YAYILMA RİSKİ DÜŞÜK
Buna karşın bilim insanları, virüsün insan topluluklarında yayılma riskinin Kovid-19'a yol açan SARS-CoV-2'ye göre çok daha düşük olduğunu bildiriyor.
TARTIŞMALI İSİM: DR. ŞI CINGLİ
Araştırmaya liderlik eden Dr. Şı Cıngli, Çin'in güneyindeki mağaralarda bulunan yarasa kolonileri üzerinde yıllardır saha çalışmaları yürütüyordu. Şı'nın topladığı koronavirüs numuneleri üzerinde yaptığı deneyler, daha önce de tartışmalara neden olmuştu.
Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde yaptığı çalışmalarla tanınan Dr. Şı, 2019 yılında Kovid-19 salgınının başladığı dönemde dikkatleri üzerine çekmişti. İlk Covid-19 vakalarının, enstitünün bulunduğu Vuhan kentinde görülmesi, virüsün laboratuvardan kaza sonucu sızdığı iddialarını gündeme getirmişti.
Şı'nın, "işlev kazandırma" çalışmalarıyla virüslerin bulaşıcılığını artırmaya yönelik araştırmalar yürüttüğü öne sürülmüş, SARS benzeri bir koronavirüsün laboratuvardan kazayla sızmış olabileceği iddiaları uluslararası alanda büyük yankı uyandırmıştı.
Araştırmacılar, yeni tip koronavirüslerin tespit edilmesinin doğal yaşam alanlarında bulunan virüslerin sürekli evrim geçirdiğini gösterdiğine dikkat çekti.