İsrail'den savaş itirafı: Yeni aşama başladı İsrail'den savaş itirafı: Yeni aşama başladı

Kanadalı Lucara Diamond şirketi tarafından işletilen Karowe madeninde tam 2 bin 492 karat ağırlığında devasa bir elmas bulundu. Bu keşif, elmas madenciliği dünyasında büyük bir heyecan yarattı.

Tarihin en büyük elması Cullinan'ın ardında

Yeni keşfedilen elmas, 1905 yılında Güney Afrika’da bulunan ve 3 bin 106 karat ile tarihin en büyük elması olarak bilinen Cullinan elmasından sonra ikinci sıraya yerleşti. Cullinan elmasının parçaları bugün İngiliz Kraliyet Mücevherleri'nde sergileniyor.

Botsvana’nın elmas zenginliği

Botsvana, elmas üretiminde dünya çapında önemli bir konumda. Ülke, küresel üretimin yaklaşık yüzde 20’sini gerçekleştiriyor. Son bulunan bu taş, şimdiye kadar Botsvana’da keşfedilen en büyük elmas olarak kayıtlara geçti. Daha önceki en büyük elmas ise 2019 yılında yine Karowe madeninde bulunan bin 758 karatlık bir taş olmuştu. Bu değerli taş daha sonra Louis Vuitton tarafından satın alınmıştı.

X-ray teknolojisi ile tespit edildi

Lucara Diamond’un Genel Müdürü William Lamb, bulunan bu olağanüstü elmas için büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti. Lamb, taşın tespiti sırasında X-ray teknolojisinin kullanıldığını söyledi. Bu teknoloji, 2017 yılından beri yüksek değerli elmasların hasar görmeden çıkarılması için kullanılıyor.

Taşın değeri henüz belli değil

Lucara Diamond, bulunan taşın mücevher kalitesi ve değeri hakkında henüz bilgi vermedi. Ancak sektörden alınan bilgilere göre, elmasın değerinin 40 milyon dolardan fazla olabileceği düşünülüyor. Karowe madeninden daha önce çıkarılan bin 109 karatlık bir elmas, 2017 yılında 53 milyon dolara satılmıştı.

Editör: Elif Erbay