1 Aralık 1954'te İstanbul'da doğan Tuğrul Türkeş’in baba adı Alparslan, anne adı Muzaffer Şükriye'dir. Tuğrul Türkeş, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünü bitirmiştir.

Tuğrul Türkeş, Ticaret Bakanlığında Basın Danışmanlığı, Ortadoğu gazetesinde Yönetim Kurulu Başkanlığı, Akşam ve Son Havadis gazeteleriyle Yeni Harman haftalık dergisinde köşe yazarlığı yapmıştır. PETKİM AŞ ve T.C. Kalkınma Bankasında Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Türkeş, Ataköy Otelcilik AŞ'de Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş; medikal, sigortacılık ve uydudan görüntüleme konularında faaliyet gösteren çeşitli şirketlerde yöneticilik ve ortaklık yapmıştır.

Bir dönem Aydınlık Türkiye Partisi Kurucu Üyeliği ve Genel Başkanlığı görevini de üstlenen Türkeş; 23, 24, 25, 26 ve 27. Dönemlerde Ankara Milletvekili seçilmiştir. 63 ve 64. Hükûmetlerde Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenen Tuğrul Türkeş; 23, 24, 26 ve 27. Dönemlerde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Delegasyonu Üyesi, 27. Dönemde Türkiye-Ukrayna Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı olarak görev yapmıştır.

Yıldırım Tuğrul Türkeş, AK Parti'den 28. dönem Ankara milletvekili seçilmiştir.