Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karabük'te yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, öncelikli hedeflerinin enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek olduğunu vurgularken, bu hedefin 2026'da gerçekleştirileceğini belirtti. Şimşek, Mayıs ayından bu yana enflasyonda %23,5 oranında düşüş yaşandığını ve bu düşüş trendinin devam edeceğini söyledi.

Benzin, motorin ve LPG güncel fiyatları (27 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları) Benzin, motorin ve LPG güncel fiyatları (27 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları)

"Enflasyon yüzde 10'un altına inecek"

Şimşek, "Tekrar enflasyonu tek haneye düşüreceğiz. Mayıstan bu yana enflasyonda yüzde 23,5 düşüş var. 2024'te yüzde 40, 2025'te yüzde 20 ve 2026'da yüzde 10'in altında bir enflasyona kavuşacağız." dedi.

Orta Vadeli Program (OVP) ile bütçe açığını azaltmayı ve cari açığı sürdürülebilir bir düzeye çekmeyi amaçladıklarını ifade eden Şimşek, Türkiye'nin cari açığının alınan tedbirlerle 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü kaydetti. Bütçede disiplini sağlamak ve enflasyonu tek haneye düşürmek için mali disiplinin önemine dikkat çeken Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) miktarının da 98 milyar dolar azaldığını belirtti.

"KKM'den çıkış devam edecek"

Bakan Şimşek, "Kur korumalı mevduat (KKM) geçen yıl ağustos ayında zirveye ulaşmıştı. Neredeyse 144 milyar dolar seviyesinde çıkmıştı. KKM'den çıkışı biz önceliklendirdik. KKM'de 98 milyarlık bir düşüş oldu. Bu çıkış daha da devam edecek." dedi.

Sanayide katma değeri artırmayı ve enerjide dönüşüm sağlamayı hedeflediklerini belirten Şimşek, yenilenebilir enerji, yerel petrol ve doğalgaz kaynaklarının etkin kullanımı gibi konulara öncelik verdiklerini ifade etti. Yapay zeka konusunun da önemine değinen Şimşek, bu alanda yatırımlar yapılacağını ve savunma sanayinde yapay zekanın verimlilik sağlamak amacıyla etkin şekilde kullanılacağını söyledi.

Uluslararası yatırım çekme konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, son 20 yılda Türkiye'ye 263 milyar dolar doğrudan yatırım geldiğini ve bu rakamı artırmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Ayrıca, Karabük'teki ekonomi faaliyetleri kapsamında çiftçi, esnaf ve KOBİ'lere destek olduklarını ve bu alanda 38 milyar liralık yatırım yapıldığını belirtti.

Editör: Ömer Göyce