Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” planının mimarı Kushner, İsrail’in Lübnan’ın güneyini hedef aldığı yoğun saldırılarında Hizbullah liderinin öldürüldüğünün duyurulmasının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Paylaşımında Hizbullah’ın, İsrail için doğrudan bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Kushner, “İran'ın desteklediği Hizbullah'ın caydırıcı bir güç olduğunu” ancak Hizbullah'ın zayıfladığını ve İran'ın savunmasız kaldığına dikkat çekti.

Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e yükseldi Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e yükseldi

Yeni hedefi gösterdi 

İsrail'in Hizbullah'ı ortadan kaldırma çabalarının başarılı olduğunu belirten Kushner, İsrail'in yakın zamanda İran'ın nükleer tesislerini hedef alabileceğinin sinyalini verdi.

Hizbullah ve İran'ın sarsıldığı bir dönemde, "tehdidi etkisiz hale getirmek için bu fırsattan tam olarak yararlanmamanın sorumsuzluk" olduğunu vurguladı.

Kushner, İsrail'in Lübnan’ın güneyine düzenlediği yoğun saldırılarda Nasrallah'ı öldürdüğü 27 Eylül tarihini "İbrahim Anlaşmaları'ndan bu yana Orta Doğu'daki en önemli gün" olduğunu belirtti.

Sosyal medyada nadiren paylaşımlar yapan Kushner uzun paylaşımında, savaşın sadece İsrail’in savaşı olmadığını 40 yıl önce bölgede ABD askerlerinin öldürüldüğünü hatırlatarak ateşkes çağrılarını reddetti.

Kushner, İsrail'in Gazze'den gelen tehditleri büyük ölçüde ortadan kaldırdığını ve şimdi kuzeydeki Hizbullah'ı dağıtma fırsatına sahip olduğunu belirtti.

Sözde barışın imzacıları

ABD eski Başkanı Donald Trump arabuluculuğunda bölgede İsrail’in işgaline karşı ilişkileri normalleştirme kararı alan Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn 15 Eylül 2020’de İbrahim Anlaşmaları’nı imzalayan ilk ülkeler oldu.

Sözde barış anlaşması olarak duyurulan plan, ilişkilerini gizli diplomasiyle yürüten Arap ülkelerini görünür kılarken İslam coğrafyasında soğuk duş etkisi yarattı.

Bugün hala çalışmaları devam eden plana kısa süre sonra Fas ve Sudan da  dahil oldu.  

Editör: Burçin Çelikkol