Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat depremleri sonrası, deprem bölgesinde gerçekleştirilen yeniden inşa sürecine ilişkin açıklamalar bulundu. TRT Haber’de açıklamalarda bulunan Kurum, "450 bin konutun tamamının inşasını başlattık. Bu da bizim devletimizin gücüdür” dedi. “Cumhurbaşkanımızın iradesini sahaya yansıtmasıydı” ifadesini kullanan Kurum, konuşmasına şöyle devam etti: “62 bin köy konutumuzun inşası başladı, 32 bin konutumuzu teslim ettik, 30 bin konutun da çalışmaları devam ediyor. Köydeki, kırsaldaki kalkınmayı da sağlayacak bir inanışla yapıyoruz ."
KENDİ BELEDİYELERİ BİZE TEŞEKKÜR EDİYOR
Muhalefetin eleştirilerine ilişkin ise Bakan Kurum, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 'deprem bölgesinde sınıfta kaldılar' sözlerini de eleştirdi. “201 bin konutun anahtarını teslim ediyoruz, konutların yüzde 45'i bitirilmiş durumda” diyen Kurum, “Kendi belediye başkanları, milletvekilleri bize teşekkür ediyor. 450 bin konutun yapımını, maketini yapamazlar. Bu kadar adamı organize edemezler, birbirlerine düşerler. 25 yıldır yönettikleri belediyelerde bedava konut vereceğiz diyorlardı. Bedava bir tane konut yok. Niye yapmadınız?" ifadelerini kullandı.
Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle:
DUYGULARIMIZI YANSITAMIYORDUK
6 Şubat'ta 14 milyon insanımızı etkileyen asrın felaketi dediğimiz bir depremle sarsıldık, büyük acılar yaşadık. Depremin ilk saatlerinden itibaren biz buradaydık. Zor bir süreç, gerçekten eşi benzeri görülmemiş bir depremle sarsıldık. Her geldiğimde de burada yaşadıklarım tekrar film şeridi gibi gözlerimizin önüne geliyor. Biz kendimizi deprem bölgesine ait hissediyoruz. İlk günden beri sürekli buradayım. Yeniden bakan olduğumda yine ilk işim deprem bölgesine gelmek oldu. Beni görünce seviniyorlar. Kendi evlerinden akrabalarından biri gelmiş gibi o samimiyeti hissedebiliyorum. Depremzede kardeşlerimiz için verdiğimiz sözleri tutabilmek bizim için en büyük şeref. Ekiplerle birlikte verdiğimiz mücadele apayrı. Biz gündüz duygularımızı yansıtamıyorduk. O yolların dili olsa konuşsa. 45 günde temel attık, 180 günde binaların inşasına başladık.
450 BİN KONUT
İslahiye'nin yüzde 60'ı-70'i yıkıldı. Cumhurbaşkanımızı aradım "500 bin konutun yapılması gerekir" dedim. "Murat hazır ol bu devletin gücü de kuvveti de o konutları yapmaya yeter" dedi. Büyük motivasyon, umut oldu benim için.
Dünyada duymadım böyle bir depremi, böyle bir yıkımı. Konutlara, iş yerlerine, okullarına zarar verirken ekonomi ve istihdama da zarar verdi. Yurt dışından gelen mevkidaşlarımıza "Deprem üzerinden geçen 201 bin konutu teslim ettik" deyince bu sayılar doğru mu diye dinliyorlar. Almanya'da yaşanan sel felaketinin ardından enkazını kaldırmaları haftalarca sürdü. 450 bin konutun tamamının inşasını başlattık. Bu da bizim devletimizin gücüdür.
ÜLKE BÜYÜKLÜĞÜNDE
Anadolu kardeşliği, yükselişi temsil eden bu projede asrın birlikteliğini ifade etmeye çalıştık. O umutlar yeşerdikçe, insanlarımızın yeni evlerinden oturunca bunu hissedince biz de motive oluyoruz. 11 ilde 3 bin 500 şantiyede ülke büyüklüğünde bir inşaat yürütüyoruz. İnşaatlarda 182 bin mimar, mühendis çalışıyor emek döküyor.
TEK BİR AFETZEDE KARDEŞİMİZ KALMAYACAK
24 Ocak'ta 201 bininci anahtarımızı teslim ettik. Tamamının inşaatı başlandı. 2025 sonu geldiğinde bizim hedefimiz evine girmeyen tek bir afetzede kardeşimiz kalmayacak. Bunun için de ekiplerimiz harıl harıl çalışıyor. Koordine halinde bir süreci yürütüyoruz. TOKİ'de yaşayan bir vatandaşımızın burnu bile kanamadı. Evlerimizi de o hassasiyetle yapıyoruz.
KÖYLERİMİZİ YENİDEN İNŞAA EDİYORUZ
62 bin köy konutumuzun inşası başladı, 32 bin konutumuzu teslim ettik, 30 bin konutun da çalışmaları devam ediyor. Köydeki, kırsaldaki kalkınmayı da sağlayacak bir inanışla yapıyoruz. Örnek bir şehirleşme modeli olsun istiyoruz. Hepsine gidiyoruz. Bu projeyi de çok çok önemsiyoruz. Köyün, kırsalın daha çok güçlenmesini istiyoruz. Orada istihdam, üretim devam etsin istiyoruz. Çocuklarımızın oyun oynayacağı alanlar var. Konutunu alan vatandaşlarımızı ziyaret ediyorum. Çok mutlular, onları öyle görünce yorgunluğumuz da kalmıyor.
11 BİN KİLOMETRE ALTYAPI
Binadan ibaret görmüyoruz. Şehrin maneviyatını, kültürünü düşünmek zorundayız. 11 bin kilometre altyapı yapıyoruz. Kültürel mirasımıza sahip çıkmak zorundayız. Tarihi eserlerimizi de ihya ediyoruz. Projeler bittiğinde Hatay eskisinden daha iyi olacak. Hatay Hataylıların olacak, Kahramanmaraş Kahramanmaraşlıların olacak. Her ilde kültürün bize emaneti neyse o emanetlerin hepsine sahip çıkıyoruz.
80 KEZ DEPREM BÖLGESİNE GELDİM
2 Temmuz'dan bu yana 80 kez deprem bölgesine ziyaret gerçekleştirdim. Hemen hemen her hafta bir ilimize gidiyorum. Her il ile hemşehriyim. Adıyaman'a da 7 veya 8 kez geldim. Hem inşaatlarımızı geziyoruz hem ailelerimizi ziyaret ediyoruz. 2 çocuğunu kaybetmiş bir aileye gittim, eşinin kolu, kendisinin de ayağı protez. Bize dua ediyor, bize bu zor günde sahip çıktığınız için teşekkür ediyor. Devletini takdir eden bir milletimiz var.
MUHALEFET MAKETİNİ YAPAMAZ
Özgür Özel "deprem bölgesinde sınıfta kaldılar" diye bir açıklama yapmış. 201 bin konutun anahtarını teslim ediyoruz, konutların yüzde 45'i bitirilmiş durumda, onlar görmezden duymazdan gelmeye devam ediyorlar. Tayyip Erdoğan bu enkazın altında kalır dediler. Şimdi ne oldu biz 2 yıl bitmeden konutların yarısını teslim ettik, bu yılın sonunda konutların hepsini bitireceğiz, evine girmeyen depremzede vatandaşımız kalmayacak inşallah. Kendi belediye başkanları, milletvekilleri bize teşekkür ediyor. 450 bin konutun yapımını, maketini yapamazlar. Bu kadar adamı organize edemezler, birbirlerine düşerler. 25 yıldır yönettikleri belediyelerde bedava konut vereceğiz diyorlardı. Bedava bir tane konut yok. Niye yapmadınız? Hiçbir engelleme faaliyetimiz yok. Algı yapıyorlar. Gündemlerini farklı bir noktaya çekme arzusu içindeler.