Kültür-Sanat

Arslantepe Höyüğü'nde yeni keşif: 5 bin yıllık evler

UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ndeki 5 bin 500 yıllık Arslantepe Höyüğü'nde yeni kazı çalışmaları başladı. Milattan önce 4200-4400 yıllarına ait iki odalı evler ve büyük bir fırın keşfedildi. Kazı ekibi, bu bulguları daha iyi sergileyebilmek için yeni projeler geliştirmeyi planlıyor.

Abone Ol

UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'nde yer alan 5 bin 500 yıllık Arslantepe Höyüğü'nde yeni kazı dönemi başladı. Ağustos ayının ilk haftasında başlayan kazılarda, milattan önce 4200-4400 yıllarına ait yeni evler ve evlerde kullanılan fırınlar ortaya çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem nedeniyle zorlukla yürütülen çalışmalarda, bu yıl iki ayrı noktada yeni objeler keşfedildi.

Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi, kazılarda iki odalı evler ve büyük bir fırın bulunduğunu belirtti. Balossi, “Bulduğumuz fırının boyutu oldukça büyük; yaklaşık iki metreden fazla. Bu büyüklük, fırının birden fazla aile tarafından kullanıldığını düşündürüyor,” dedi.

Ayrıca, kazı ekibi yeni bir çatı sistemi üzerinde çalıştıklarını ve bulunan yeni bulguları ziyaretçilere daha iyi sunabilmek için projeler geliştirdiklerini aktardı. Yaklaşık iki ay sürecek kazı çalışmalarında elde edilecek yeni bulgular, Arslantepe'nin zengin tarihine ışık tutmaya devam edecek.