MERT SAYAN - HABER MERKEZİ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “21. Yüzyılda Kültür Seferberliği” sempozyumu ve “Kaçış Yok” adlı sergisine İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İstanbul Valisi Davut Gül de katıldı.
Ülke olarak son derece güçlü kültürel saldırı ile karşı karşıya olduklarını belirten Altun, sempozyum konuşmasında şunları söyledi:
“Kültürel ve küresel hegemonya inşası gayretleri bu kültürel saldırı girişimlerini daha tahripkar hale getiriyor. Bu küresel bağlam içerisinde karşı karşıya kaldığımız kültürel kuşatma girişimlerine karşı biz Türkiye olarak bir kültürel seferberlik başlatmamız gerektiğine inanıyoruz. Çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Seferberlik, malumlarınız milli birlik ve beraberliğin tehlikeye düştüğü zamanlarda başvurulan bir yöntem. Bu sempozyuma ve bu kitap çalışmamıza bu ismi bile isteye verdik, özellikle tercih ettik. Çünkü biz milletimizin, ülkemizin, Türkiye'mizin özellikle kültür alanında çetin bir cengin, zorlu bir savaşın içinde olduğunu ve bu cenkte, bu savaşta bir seferberliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. 'Kaçış Yok' sergimiz, bu sergiye kaynaklık eden girişimlerimiz, bu cengin, bu mücadelenin güncel örneklerinden biri." diye konuştu.
Altun, kaçak kazıların neden olduğu zararlara yönelik de çalışmaların toplumsal farkındalığının arttırılacağını altını çizerek “Kültür ve Turizm Bakanlığımız yasa dışı yollarla yurt dışına götürülen çok sayıda tarihi eseri, ait oldukları topraklara yani buraya geri getirmek için büyük çaba harcıyor. 2002 yılından itibaren 12 bini aşkın eserin Türkiye'ye iadesi sağlanmıştır. Bu iadelerin 8 bine yakını yani yaklaşık 3'te 2'si son 6 yılda gerçekleşmiştir." bilgisini verdi.
8 bin eseri ait olduğu topraklara getirdik
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un konuşmasıyla sempozyum devam ederken Ersoy, konuşmasın şu sözlerle başladı:
“Kültür ve turizm bakanlığı olarak yürüttüğümüz projelerle kültürel mirasımızı yalnızca korumakla kalmıyor aynı zamanda uluslararası alanda daha görünür hale getirmek için çalışıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki müzeler, arkeolojik kazılar, restorasyon projeleri ve sanat etkinlikleri medeniyetimizi maziden atiye ulaştırıyoruz. Kadim topraklara ait eserleri dünyanın neresinde olursa olsun gidip alıyoruz. Dünyanın herhangi bir yerinde eğer Türkiye’ye ait bir eser sahibiyseniz artık biliyorlar ki Türkiye gelip onu sizden alacak. Bu kararlı takibimiz sayesinde artık eser sahipleri de bize ait olanı iade etmeye başladılar. Göreve geldiğimizden bu yana 8 bin eseri ülkemize yani ait olduğu topraklara getirdik.
Bizim bakanlık olarak diğer önemli başlığımız kütüphanelerdir. 2018 yılından itibaren toplam 524 kütüphaneyi hizmete açtık. Bakanlığımıza bağlı olan kütüphane sayısı 1296’ya ulaştı. Bu yıl sonunda 1300’ü geçeceğiz.” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen "Kaçış Yok" adlı serginin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İstanbul Valisi Davut Gül ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaptı.
Sergide, ABD'den iadesi sağlanan Kybele heykeli, kırmızı boncuklu altın kolye ile İngiltere'den iadesi sağlanan gaga ağızlı testi ve Kur'an-ı Kerim gibi eserler sergileniyor.