Z kuşağı mesajlaşmayı tercih ediyor Z kuşağı mesajlaşmayı tercih ediyor

Çakmak Erdem Hastanesi'nden Uzm. Dr. Ela Kavlak, son dönemde gözlemlenen kalp ritim bozukluklarının (aritmilerin) yaygın belirtileri arasında çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve bayılma hissinin bulunduğunu belirtti. Dr. Kavlak, "Unutmayın ki, erken teşhis ve tedavi aritmilerin ciddi komplikasyonlara neden olmasını engelleyebilir" uyarısında bulundu.

"Bayılma en yaygın belirtiler arasında"

Uzm. Dr. Ela Kavlak, aritmilerin belirtilerinin farkında olmanın önemine dikkat çekti.

"En yaygın belirtiler arasında çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve bayılma hissi bulunur” diyen Uzm. Dr. Ela Kavlak, aritmi riskini artıran faktörleri ise şöyle sıraladı:

“Yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, ailede aritmi öyküsü, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, stres ve anksiyete.”

Aritmi hakkında bilmeniz gerekenler!

Tedavi ve önleme

Aritmilerin birçok farklı şekilde tedavi edilebildiğini belirten Uzm. Dr. Ela Kavlak, kişiye özel tedavi planlarının önemini vurgulayarak,

“Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, kateter ablasyonu, kardiyoversiyon ve implante edilebilir cihazlar (pacemaker veya ICD) bulunur. Ayrıca sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek aritmiriskini azaltabilir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanımının bırakılması, stresten kaçınma gibi önlemler aritmiyi önlemeye yardımcı olabilir” dedi.

Kaynak: iha