ABD’nin Hamas davası ‘sembolik’ bir dava ABD’nin Hamas davası ‘sembolik’ bir dava

Likudlular: Gallant görevden alınsın, kendi çekiliyormuş görünsün

İsrailli yayın kuruluşu Kanal 12, Başbakan Binyamin Netanyahu`nun liderlik ettiği Likud Partisi`nde anlaşmazlıkların derinleştiğini ve Netanyahu`nun, savaş bakanı Yoav Gallant`ı bir an önce görevden alma niyetinde olduğunu bildirdi.

Kanal 12’nin yayınladığı habere göre Likud içinde son aylarda, Gallant`ın partiden çekilmeye zorlanması gerektiği ve sanki kendi özgür iradesiyle çekiliyormuş gibi görevinden alınması yönünde talepler artıyor.

Netanyahu`ya yakın kaynaklar, Gallant`ı, “Başbakan`ın imajını bozmak amacıyla gizli savaş kabinesi toplantılarının içeriğini sızdırmakla” suçluyor.

Rapora göre, İsrail siyasetindeki anlaşmazlıklar, bilinenin aksine farklı siyasi partiler ve ittifaklar arasında daha önce yaşananlar gibi değil, ittifakın ve partinin kendi içindeki anlaşmazlıklara dönüştü. Bu durum Netanyahu-Gallant anlaşmazlığında açıkça görülüyor.

Netenyahu, Gallant’ın istihbat başkanlarıyla görüşmesini engelledi

Likud içindeki anlaşmazlıkların bu ayın başında daha da kötüleştiğini kaydeden Kanal 12, Gallant`ın takas anlaşması konusunda istihbarat teşkilatları Mossad ve Şin-Bet başkanları ile yapacağı bir toplantının Netanyahu tarafından engellendiğini kaydetti.

Kanalın siyasi yorumcusu Amit Siegel`e göre Netanyahu, söz konusu toplantının kendisi ile yapılmasını isteyerek, Gallant`a, ```her şey hazırlandıktan sonra benimle görüşmeye geliyorsun. Şu andan itibaren toplantının koordinatörü benim`` diyerek çıkıştı.

Siegel, Netanyahu`ya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Gallant`ın konuyu kabullenmekte zorlandığını vurguladı.

İkili arasında yaşanan çatışmanın ardından gerginliğin tırmandığı ve Gallant`ın, Netanyahu ile yapılan görüşmeye katılmadığı bildirildi. Daha sonra yapılan başka bir toplantıda ise Netanyahu`nun, Gallant`a  “sen başbakan değilsin” diyerek tepki gösterdiği belirtildi.

İsrail basını: Gallant, Beyaz Saray'da Netanyahu'yu azarladı

Galant ile Netanyahu arasındaki  ideolojik ve askeri görüş farklılıklarından kaynaklanan tartışmalar uzun süredir yaşanıyor.  

İsrail basını, ikilinin kavgalarını ele alırken temkinli davransa da kamuoyunun endişelerini ve güvensizliğini arttırıyor.

Bunun son örneği haziran ayının son haftası uluslarası kamuoyunda da yer alan ‘ertesi gün’ tartışmaları konusunda, Savunma Bakanının ABD’den yaptığı açıklamalar, İsrail basınında,  “Gallant, Beyaz Saray'da Netanyahu'yu azarladı” manşetiyle yer aldı.

Gallant kamuoyunda, “kabinedeki tüm kirli çamaşırları kamusal alanda ortaya çıkarmakla” suçlanırken, Netenyahu, “açık konuşmamakla, ikircikli tavır sergilemekle ve kabine içindeki aşırılıkçı blokla yüzleşmek istememekle” suçlanıyor.  

Editör: Burçin Çelikkol