19 Mayıs tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor 19 Mayıs tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor

Anayasa Mahkemesi özelleştirilen Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ ve Devlet Demir Yollarına ait bazı limanların sözleşme süresini 49 yıla uzatılmasına ilişkin yasanın iptaline karar verdi.

Resmi Gazete'de yayınlandı

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında gerekçeli karar da yayınlandı. Gerekçeli karar göre CHP'li Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç ile birlikte 132 milletvekilinin yaptığı itiraz başvurusunu değerlendiren mahkeme, 22 Aralık 2022 tarihli 7429 sayılı torba yasa ile özelleştirme kanununa eklenen ilgili madde hükmünün iptal edilmesine karar verdi.

Yüksek mahkeme gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi'nin 2022'de yayımlanan kararıyla daha önce özelleştirme yasasının geçici 30. maddesinin birinci fıkrasıyla bu yönde yapılan düzenlemenin iptaline karar verdiği hatırlatılarak, hâlihazırda özelleştirme sözleşmelerinin tarafı olan kişilere ek sözleşme yapma imkânı tanımakla özelleştirme sözleşmelerinin tarafı olmayan kişilerin mevcut sözleşme süreleri sonunda sözleşme yapma imkânından yoksun bırakılmaları suretiyle sözleşme özgürlüğünün sınırlandığı tespit edildiğine vurgu yaptı.

"LİMANLAR GERÇEK ÖZELLEŞTİRME DEĞERLERİNİN ALTINDA KALACAK"

Mahkeme, bu durumun orantısız bir sınırlamaya neden olduğunu, dolayısıyla anılan özgürlüğe ölçüsüz bir sınırlama getirdiğini, bu durumun limanların gerçek özelleştirme değerlerinin altında kalmasına yol açabileceğini belirtilerek fıkranın Anayasa'nın ilgili maddelerine aykırı olduğu sonucuna ulaşıldığını kaydetti.