Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Lübnan genelindeki yoğun İsrail bombardımanı nedeniyle Ortadoğu'da gerilim arttı.

Benzin, motorin ve LPG güncel fiyatları (26 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları) Benzin, motorin ve LPG güncel fiyatları (26 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları)

Artan gerilim sonrası güvenli liman olan altına olan talep artarken, gram altın 2 bin 944 lirayı görerek rekor tazeledi.

Gram altın 3 bin liraya doğru koşarken altın almak için doğru zaman mı sorusu yatırımcının kafasını meşgul etmeye devam ediyor.

Altınla ilgili merak edilenleri Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim
Üyesi Doç. Dr. Özgür Uysal’a sorduk.

Merkez Bankası kararı yükselişi etkileyecek

Piyasada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizleri düşüreceği yönünde bir beklenti olsa da enflasyon istenilen rakamlara ulaşana kadar faizlerin düşürülmeyeceğini vurgulayan Uysal, bu ortamda yatırımcılardan bazılarının altını güvenli olarak görerek yatırımlarını altında tuttuklarını vurguladı.

Öte yandan Türkiye kendisi altın üretse bile dışardan da ithal ettiğini vurgulayan Uysal, hem talebin artmasının ve altının dövizle dışardan ithalinin altın fiyatlarını yükselttiğini dile getirdi.

Merkez Bankası’nın önümüzdeki 17 Ekim’de yeni faiz kararını açıklayacağını, yüksek ihtimalle de faizi sabit tutacağını belirten Uysal, bu şartlarda altındaki yükselişin devam edeceğini söyledi.

ABD’de seçimlerin etkisi sınırlı olur

Kasım ayında gerçekleşecek olan ABD başkanlık seçimlerinin altın fiyatlarını nasıl etkileyeceğini sorduğumuz Uysal, seçimlerin altındaki fiyatlarını bir miktar yukarı yönlü etkileyebileceğini, fakat bu yükselmenin hangi adayın kazandığından bağımsız olacağını belirtti.

Altının hızla yükseldiği bu ortamda, bazı yatırımcıların daha fazla yükselmeyeceği düşüncesiyle altınlarını bozdurabileceğini, bunun fiyatları küçük bir miktar fiyatları aşağı çekebileceğini belirten Uysal; orta ve uzun vadede yükselişin devam edeceğini söyledi.

Siyasi kriz durumlarında altın güvenli liman

Ortadoğu’daki siyasi kriz derinleşirse ya da beklenmedik başka bir siyasi kriz durumunda da altındaki yükselişin devam edeceğini vurgulayan Uysal, bu gibi durumlarda en güvenli limanın altın olacağını söyledi.

Kısa süreli kar etmek isteyenlerin dönemsel düşüşlerden belki etkilenebileceğini söyleyen Uysal, uzun vadeli yatırımcı için altının en karlı alanlardan biri olduğunu söyledi.

 

Editör: Ercan Çankaya