Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Abdullah Tivnikli Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda ilkokul, ortaokul ve lise  öğrencileriyle görüntülü görüştü. Programa Vali Ali İhsan Su, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil de katıldı.

Burada Gezeravcı’ya birbirinden ilginç sorular soruldu.

"Gerçekten Boşluk Var mı?"

Bir öğrencinin ‘Uzay nasıl bir yer, gerçekten boşluk mu?’ sorusu üzerine Gezeravcı şu cevabı verdi:

“Gökyüzünde aydedeyi gördüğünde el sallıyor musun? Peki uyumaya gitmeden önce aydedeye ‘iyi geceler’ diyor musun? Demek ki, uzay, sadece bir boşluk değil. İçerisinde ay gibi uydular, yıldızlar, gezegenler var. Mesela uzayı büyük bir şehir gibi düşünürsek; dünyanın uydusu olan ay, evimizin yanında bize en yakın mesafedeki komşumuz gibi olur. Sonra, sokağımızda bulunan diğer evleri, gezegenleri, mahallemizi ise güneş sistemi gibi düşünebiliriz. Ay, dünyanın etrafında döner, Dünya, güneşin etrafında döner. Güneş, Samanyolu galaksisinin merkezindeki bir kara delik etrafında döner. Dahası, bunların her biri, dışarıda keyifle oynadığımız topaç gibi, aynı zamanda kendi etraflarında da dönerler. Güneş, dünyamıza en yakın yıldızdır ve bizim hayat kaynağımızdır. Samanyolu Galaksisi'nde ise güneş gibi daha bir sürü yıldız vardır”

Nasıl Uçuyorsun?

Burada küçük çocukların sorularını yanıtlayan Gezeravcı'ya bir soru da minik kızdan geldi.

Ebrar isimli küçük kız, "Uzayda nasıl uçuyorsun?” şeklinde sorusunu sordu.

Gezeravcı da, "Ebrarcığım hiç doğum gününde ya da arkadaşlarınla bir yerde oynarken uçan balonları gördün mü?" şeklinde yanıt verince küçük kız da, "Evet ama yer çekimi yok." dedi. Bunun üzerine Alper Gezeravcı, şöyle açıklama yaptı:

"Çok güzel aferin. Uçan balon içindeki gaz sebebiyle uçuyor ya. Bizim burada böyle gaz ve benzeri bir şeye ihtiyacımız yok. Balonu bıraktığında serbest gaz sebebiyle uçması gibi, burada da yer çekimi olmadığı için… Ben de bak ayaklarımı yerden kesince yerden yukarı doğru kendi halimde uçuyorum. Burada aşağı-yukarı diye bir kavram yok. Sadece herhangi bir yerde tutan yer çekimi gibi bir kuvvet yok.

Dünyada zıplasak bile yere iniyoruz. Ama burada herhangi bir noktaya dokunduğumda, aksi yöne doğru hareket etmeye başlıyorum. Ayaklarımı yerden kestiğimde herhangi bir tarafa doğru süzülüyorum. Objeyi bırakınca da kendi halinde bir tarafa hareket ediyor."

Uzay İstasyonunda Eğlenebiliyor musunuz?

Ödevleri bitirdikten sonra sizin dışarı çıkıp oynadığınız gibi dışarı çıkıp oynayacak bir oyun alanımız yok. Türkçe’de kubbe anlamına gelen gözlem penceresinden dünyayı izlemek bizim için eğlenceli oluyor.

Orada Ne Yapıyorsunuz?

Bir günümüz burada 90 dakikanın içinde. Yani dünyanın etrafını 90 dakikada tamamlayabiliyoruz.

Dem'den CHP'ye ziyaret Dem'den CHP'ye ziyaret

Güneş'i Görebiliyor musun?

Görüyoruz ama Güneş'e direk bakamıyoruz. Dünyanın etrafındaki atmosfer olmadığı için yansıması bile çok kuvvetli.

Ay'ı Görebildin mi? Gidebildin mi?

Dünya'dan 400 kilometre geldik ama Ay'a gitmek için yolumuz biraz daha uzun. Daha mesafemiz var.

Hiç Kara Delik Gördün mü?

Çıplak gözle görmem mümkün olmadı.

Yıldızlar Orada Daha mı Parlak?

Buradan biraz daha parlak görünüyor.

Gökyüzüne Bakarsak Sizi görebiliyor muyuz?

TSİ ile 13.10’da Mısır’ın üzerinden geldik, senin oraları kat ettik. Van-Ağrı üzerinden geçerek Azerbaycan’a doğru devam ettik. Aslında bu görüşmeyi sabah yapsaydık; Eymen, 1 saat sonra tam üzerinden geçiyor olacaktım.

Uzayda Neler Yapıyorsunuz?

Sabah 6’dan akşam 10’a kadar arı gibi çalışıyoruz.

Orada Uzaylı Var mı? Görseydin Ne Derdin Ona?

Uzaylı henüz görmedim ama görseydim sana Furkan’ın selamını getirdim derdim herhalde. O da bana bir şey yapmazdı o zaman. Seni bütün arkadaşların gibi buradaki uzaylılar da seviyor olabilir. Herhangi bir uzaylı ile karşılaşmadım ama ben de merak ediyorum. Varlıklarını öğrenirsem farklı bir şey dönüşte seninle de paylaşacağım muhakkak. 

Gezeravcı, Nasıl Astronot Olunacağına Dair Bir Soruya İse Şu Yanıtı Verdi:

Allah yolunuzu bahtınızı açık etsin. Bugün başladığımız görevler ilerde sizin yapabileceğiniz mesleklerin en bariz işareti. Memleketimizde, ülkemizde bu yol artık açıldı. Hiçbir endişeniz olmasın. Astronot olmak için öncelikle bugününüze odaklanın. Bugün içinden geçtiğiniz dönemi merdivenin basamakları gibi düşünün. Astronot olmayı hedefinize koyduysanız şu anda okulunuzdaki dersleriniz çok önemli. Okul, merdivenin bir basamağı. Onun için şu anda öğretmenleriniz ne gösteriyorsa hepsi değerli ve önemli. Bugünkü sınıfınızı iyi çalışırsanız bundan sonra gideceğiniz yolda engeller önünüzden kalkar.