MERT SAYAN - HABER MERKEZİ
Trump’ın seçilmesi ile Avrupa’da siyasi krizler çıkar ve sağ grupların umutlanması gibi analizler yapılıyordu. ABD’deki başkanlık seçimlerinin ardından Trump’ın zaferle çıkması ilk kriz Almanya’da çıktı. Koalisyon hükümeti dağıldı ve Almanya erken seçime gidecek. Almanya Başbakanı Olaf Scholz mecliste güven oylamasına gitmeye hazırlanıyor.
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Ali Fuat Gökçe, Trump’ın seçilmesi ile Alman hükümetinin düşmesinin alakası yok dedi. Gökçe, Almanya-ABD ilişkileri ve erken seçim gündemini Samimi Haber’e anlattı:
“Alman hükümetinin düşmesi ile aslında Trump’ın bir alakası yok. Almanya’da bu dönem ekonomik bir kriz var. Bu kriz özellikle otomotiv sektöründe yaşanıyor. Dev otomotiv sektörlerinde Almanya’da 120 bin işçinin yarısı işten çıkarıldı. Özellikle Almanya’da, Avrupa Birliği’nin 2030’a kadar elektrikli otomobillere dönüşüm sağlayacağını açıklaması etkili oldu. Benzinli ve mazotlu motorlar üreten yüksek teknolojili Almanya ekonomisinde otomotiv sektöründe şok etkisi yarattı.” dedi.
Sözlerine krizin siyasi tarafına değinen Gökçe, şöyle devam etti:
“Hükümet içerisinde Liberal Parti arap politikası izlemek ve sosyal yardımların azaltılmasını istedi. Mevcut başbakanda buna karşı çıktı. Bu da ikinci bir kriz olarak değerlendirebilir.”
Trump, orada küçük bir ordum var dedi
ABD’nin Avrupa Birliği ilişkilerini de değerlendiren Gökçe, başlıklardan birinin kesinlikle Rusya-Ukrayna savaşı olacağını ifade etti. Trump’ın bu konuda yapacaklarını anlatan Gökçe, şunları söyledi:
“Trump orada küçük bir ordum var dedi. Bildiğiniz üzere Rusya-Ukrayna savaşı var. Trump Putin’le bir araya gelecek ve bir masa kuracak. Ukrayna’yı toprak kaybına ikna edecek. Savaşın maliyetini Avrupa’ya kesecek. Bu da Avrupa ekonomisini olumsuz yönde etkileyecek. Öte yandan ABD ve Avrupa ilişkisi ekonomik ve askeri bağlantılı olarak devam edecektir. Ama Trump, Ukrayna politikasını Avrupa’ya kesmeye çalışacaktır.” dedi.
“Almanya kıta Avrupa’sının çok önemli ülkelerinden biri. Avrupa’nın ekonomisini domine ediyor. Ama hiçbir zaman ABD statüsüne ulaşabilmiş değil. Almanya dış politikalarda teşvik arıyor. Mali destek arıyor. Dolayısıyla Almanya ve ABD arasındaki ilişki dengede devam edecektir. ABD’nin Almanya üzerinde daha baskıcı politika uygulayacağını değerlendirmek gerekir.”
Otomotiv sektörü düzelmedikçe bu kriz daha da derinleşir
Almanya’daki krizin doğrudan otomotiv sektörü ile alakalı olduğunun altını çizen Gökçe, şu cümleleri kullandı.
“Erken seçim olacak zaten. Muhafazakarlar gelebilir veya sosyal demokratlar gelebilir. Ancak şunu söylemek istiyorum, Almanya otomotiv sektörünü düzeltmedikçe bu kriz daha da derinleşir.” dedi.