Dünya

Almanya, Ukrayna’ya ağır silah vermeyi durdurdu

Almanya, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı kullanmak için talep ettiği uzun menzilli füzelerle, ağır askeri teçhizat sağlama planlarını askıya aldı.

Abone Ol

Alman Bild gazetesi, Almanya Savunma Bakanlığı’nın, Ukrayna’nın yakın gelecekte bir karşı saldırı gerçekleştirme ihtimali olmadığı gerekçesiyle Kiev’e yeni ağır askeri teçhizat tedarik etmeyi durdurma kararı aldığını bildirdi.

Ordu kaynaklarına dayandırılan haberde, Alman silahlı kuvvetlerinin, Ukrayna’ya yeni bir Leopard 2 tank sevkiyatının yapılmayacağı belirtildi.

Haberde ayrıca Almanya’nın Ukrayna’ya önemli miktarda askeri destek sağladığı, ancak yeni ağır silah sevkiyatlarının yapılmayacağı vurgulandı.  

Scholz, “hayır” demedi ama…

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, geçtiğimiz hafta Berlin’de Alman Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya gelerek, Rusya’nın derinliklerine saldırılar gerçekleştirebilmek için uzun menzilli “Taurus” füzeleri talep etti.

Bild, Zelenski’nin ayrıca Ukrayna’nın NATO’ya kabul sürecini hızlandırmak için destek istediğini ancak Scholz’un bu taleplere olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermediğini bildirdi.

Olaf Scholz, Ukrayna’ya uzun menzilli Taurus füzelerinin verilmesinin ciddi bir tansiyon yükselmesine neden olabileceğini savunarak bu talepleri defalarca reddetmişti.

Bu tür bir teslimatın Almanya’yı doğrudan çatışmaya sürükleme riskini taşıdığını düşünen Scholz’un Ukrayna politikasının daha temkinli bir çizgiye kaydığı değerlendiriliyor.