Silah yardımı NATO’yu Ukrayna’da savaşın tarafı yapmaz Silah yardımı NATO’yu Ukrayna’da savaşın tarafı yapmaz

ABD basını, Washington yönetiminin Gazze'deki Amerikalı esirlerin iadesini güvence altına almak için Hamas ile tek taraflı bir anlaşmaya varılması talebini değerlendirdiğini yazdı. 

ABD'nin Hamas ile tek taraflı anlaşma planı 

NBC News, konuya yakın beş kaynağa dayandırdığı haberinde, pazar günü ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile esir aileleri arasında yapılan toplantıda dile getirilen talebi, ABD'li yetkililerin görüştüğünü bildirdi. 
Biden yönetimi yetkilileri, tüm seçenekleri değerlendirdiklerini ancak Hamas ve İsrail'i de kapsayan kapsamlı bir anlaşmanın en iyi seçenek olduğu konusunda çalışmaların devam ettttiğini belirtti. 
Yetkililerden birinin, "Rehineleri serbest bırakmak ve onları ailelerine geri götürmek için tüm olası seçenekleri değerlendirdik. Hamas'ın talepleri nedeniyle, böyle bir anlaşma mümkün olmadığı için resmi bir yan anlaşma teklifi yapılmadı" ifadeleri aktarıldı.

ABD vatandaşlarının güvenliği öncelikli 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller'a salı günü "Biden yönetiminin Hamas ile tek taraflı bir anlaşmayı ciddi olarak düşünüp düşünmeyeceği" soruldu. Miller, "Tüm odak noktamız tüm rehineleri eve götürmek için bir anlaşma sağlamaktı. Buna elbette Amerikan rehineleri de dahil. Birinci önceliğimiz her zaman yurtdışındaki Amerikan vatandaşlarının güvenliği ve emniyetidir. Onları ve diğer tüm Amerikan rehinelerini eve getirecek bir anlaşmaya odaklandık." ifadeleriyle dolaylı cevap  verdi.  
Altı esirin cesediyle ortaya çıkan gerçek 
NBC'nin haberine göre , ABD yetkilileri, Katarlı arabulucular aracılığıyla bu konuyla ilgili Hamas'la ilk temasını yaklaşık altı ay önce kurarak tek taraflı bir anlaşma olasılığını araştırdı.
Bu haberler, İsrail'in geçen hafta ABD vatandaşı Hersh Goldberg-Polin'in de aralarında bulunduğu altı esirin cesetlerinin bulunmasının ardından gündeme geldi. 
Kamuoyunda kalan esirleri güvenli bir şekilde geri getirip getiremeyeceğine dair endişeler arttı. 

Netenyahu köşeye sıkıştı 

Rehinelerin aileleri, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu bir anlaşma sağlamak için yeterli çabayı göstermemekle ve artık hayatta olmayan yakınlarını kurtarma fırsatlarını kaçırmakla suçladı.
Netanyahu'nun rehinelerin aileleriyle yaptığı yüz yüze görüşmelerde de çatıştığı, sızdırılan ses kayıtları tarafından ortaya çıkarıldı.
Son haftalarda Netanyahu'nun, İsrail'in Gazze ile Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru üzerinde askeri kontrol sağlaması talebi üzerine yürütülen müzakereler tıkanmıştı.
Haaretz gazetesinin perşembe günü  yayınladığı haberde ,  İsrail hükümet koalisyonu kaynaklarından birinin Netanyahu'nun Mısır-Gazze sınır sorununu savaşı uzatmak ve iktidarda kalmak için kasıtlı olarak kullandığını söylediği belirtildi.
Washington'un çıkmazı sona erdirmek için yeni bir ateşkes anlaşması önermesi bekleniyor, ancak Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada yeni bir teklife gerek olmadığını belirterek , İsrail'e daha fazla baskı yapılması gerektiğini vurguladı.
 

Editör: Burçin Çelikkol