İzmir'in Konak ilçesinde meydana gelen sağanak yağış sırasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz'in ölümüne ilişkin 42 sanık, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan yargılanmaya başladı. 13'ü tutuklu olan sanıklar, İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı.

Davada, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz ve çok sayıda avukat ve vatandaş duruşmayı izledi. Özge Ceren Deniz'in KKTC vatandaşı olması nedeniyle KKTC'den de katılımcılar hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma yoktur" Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma yoktur"

"Sorumluluk alanım farklı"

Duruşmada, sanıkların kimlik tespitinin ardından iddianame okundu ve sanıkların savunmaları alınmaya başlandı. Gediz Elektrik'te teknik şef olarak görev yapan tutuklu sanık Ahmet Orhan Kaygısız, iddianamedeki suçlamaları reddetti. Kaygısız, sorumluluk alanının farklı olduğunu belirterek, olayla ilgili bilgisi olmadığını savundu.

Kaygısız, "Bana ihbarlar gelmez. Saha ekipleri bana bağlı değildir. Olay yerinde 9 Ocak'taki çalışmalardan haberim yoktur. Yetki ve sorumluluk alanım farklı" dedi.

Gediz Elektrik Arıza Onarım Müdürü Ali Külak da bilirkişi raporuna itiraz ederek, sahada görev yapmadığını ve masa başında çalıştığını ifade etti. İZSU'nun ihalesini alan firmanın sahibi Arif Kapuş ise uygun malzeme kullandığını ve bilirkişi raporuna itiraz ettiğini belirterek tahliye talebinde bulundu.

Duruşma öncesinde Özge Ceren Deniz'in babası Ahmet Abi, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve Deniz'in ailesinin avukatı Ayşe Sarıçiçek basına açıklamalarda bulundu. Baba Ahmet Abi, sorumlu kişi ve kurumların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ettiğini söyledi. Bakan Arıklı ise ihmaller zinciri sonucu iki kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak, olayın takipçisi olacaklarını belirtti.

"Takipçisi olacağız"

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da belediye ile elektrik şirketinin birlikte sebep olduğu acı olay nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "İhmaller zinciri sonucu iki vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu iki vatandaşımızdan biri aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşıydı. Tıp Fakültesi 5'inci sınıf öğrencisiydi. Aile kamu davasını açtı. Biz de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milletvekilleri ve hükümeti olarak buradayız. Hem aileye destek veriyor hem de bu acı olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz" ifadelerini kullandı.

14 kişi tutuklanmıştı

Olayla ilgili yürütülen soruşturmada, 48 şüpheli gözaltına alınmış, 14'ü tutuklanmıştı. Bilirkişi raporunun ardından gözaltına alınan 10 kişiden 8'i yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakılırken, 2 kişiye ev hapsi cezası verilmişti.

Editör: Ömer Göyce