ABD'nin 81 yaşındaki başkanı Joe Biden, yaklaşan seçimler öncesi "çekil" baskısı yaşıyor. Rakibi Donald Trump'la CNN televizyonunda çıktığı ilk münazaradaki performansı, yaşı ve sağlığı nedeniyle oluşan eleştiriler, Demokratları alternatif adaylar üzerine düşünmeye itti.

ABD medyası, Biden'ın adaylıktan çekilme konusunu yakın çevreseyile görüşeceğini öne sürdü.

Hürriye'te yer alan habere göre; Biden çekilirse alternatifler arasında eski başkan Barrack Obama'nın eşi Michelle Obama da var. Biden'ın adaylıktan çekilmesi halinde yerine geçmesi en muhtemel üç isim şunlar:

MICHELLE OBAMA

Joe Biden’ın yaşı nedeniyle daha önce de doğru aday olup olmadığı tartışmaları yaşandığında da adı bazı Demokratlar tarafından ortaya atılan aski First Lady Michelle Obama da çekilme senaryosunun öne çıkan isimleri arasında. Mart ayında aday olmayacağını açıklayan Michelle Obama Amerikan basınına verdiği röportajlarda aktif politikanın kendisine göre olmadığını söyleyerek önemli bir rol almak istemediğini belirtse de adı geçen diğer siyasetçilerden farklı olarak ABD’de geniş kitlelerce sevilen star bir isim olması nedeniyle Demokrat Parti’nin olası tercihleri arasında.

Hindistan'da ayin izdihamı Hindistan'da ayin izdihamı

Biden için yolun sonu mu geliyor? İşte yerine gelebilecek 10 isim Biden için yolun sonu mu geliyor? İşte yerine gelebilecek 10 isim

Joe Biden Michelle Obama2

KAMALA HARRIS

Çekilme senaryosu gerçekleşirse, Biden’ın yerini alacağı düşünülen ilk isim, Başkan Yardımcısı Kamala Harris. Tartışmalı münazaradan hemen sonra yapılan bir ankete göre, Demokrat seçmenlerin çoğunluğu da Biden’ın bırakması halinde “en iyi tercihin” Harris olacağını düşünüyor.

Demokratlar arasında Harris’in yeterince popüler olmadığını düşünenler de var. 2020’deki seçim kampanyası sırasında ismi oldukça öne çıkan Harris, geçen 4 senede beklenen performansı gösteremedi. Donald Trump’ın karşısında varlık göstermek için kendisini fazla zayıf bulanlara karşı, 59 yaşındaki Harris’in elinde hem tanınırlık hem de aylardır süren seçim kampanyasının bir parçası olmanın getirdiği avantajlar bulunuyor.

GAVIN NEWSOM

Demokrat partinin yükselen yıldızı gibi görülen 56 yaşındaki California Valisi Gavin Newsom, Biden’ın da en büyük destekçilerinden biri. Eski San Francisco Belediye Başkanı da olan Newsom’ın, özellikle kendi eyaletinden uzaktaki Demokrat isimleri desteklemesiyle Beyaz Saray için geleceğe yönelik gölge kampanya düzenlediği yorumları yapılmıştı.

2028 yılındaki seçimler için de konuşulan adaylar arasındaki Newsom’ın geçen yıl Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron De Santis ile yaptığı canlı yayın münazarası “geleceğin başkanlık münazarası” olarak görülmüştü. Ancak California’daki evsizlik, yüksek vergiler, artan konut maliyetleri gibi sorunların, seçim sürecinde Newsom’ın önüne gelebilecek somut unsurlar olması çekince yaratıyor. 

Trump ve Biden düellosunda beden dili analizi Trump ve Biden düellosunda beden dili analizi

Editör: Kemal Ilıkkan