ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için yarışan Demokrat Partili Başkan Joe Biden'ın, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile ilk canlı yayın tartışmasındaki yaşlı ve kafası karışmış hali gündemden düşmüyor. Sağlık durumu tartışma yaratan "ABD'nin en yaşlı Başkanı" Biden, Trump'la katıldığı programda konuşmakta güçlük çekti. 81 yaşındaki Biden'ın yeniden başkan olmaya uygun olmadığı görüşü ülkede hakim. 

Biden Için Yolun Sonu Mu Geliyor

Genç değilim ama ne yapmam gerektiğini biliyorum

Biden'ın yerine yeni aday gösterilebilmesi için, Başkan'ın yarışı bırakmaya ikna edilmesi gerekiyor. Ancak Biden dünkü seçim mitinginde "Genç değilim ama ne yapmam gerektiğini biliyorum" diyerek yarışı bırakmayacağını duyurdu.  Biden'ın adaylıktan çekilmesi halinde Demokratlar kongrede yeni bir aday belirleyebilir ancak böyle bir durum, çok uzun yıllardır ABD siyasetinde hiç yaşanmadı.


Bir hafta süresi var

Biden'ın adaylıktan çekilmesi gerektiği yönünde tartışmalar alevlenirken, ABD'de Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Chip Roy, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, "Anayasa'nın 25. Ek Maddesi'ni" kullanarak Başkan Biden'ı görevden alma çağrısı yapması için tasarı hazırlığında olduğunu duyurdu.

ŞİÖ'den dünyaya kararlılık mesajı: "Astana Bildirisi" ŞİÖ'den dünyaya kararlılık mesajı: "Astana Bildirisi"

Harris'i anayasanın ek maddesi gereği yetkilerini kullanmaya çağıran Roy,

"Başkan Yardımcısı'na, 25. maddenin 4'üncü alt maddesi uyarınca yetkilerini derhal kullanma kararı alarak Başkan'ın (Biden) yetki ve görevlerini başarılı şekilde yerine getiremediği için kabinenin başlıca görevlerini devralma çağrısı yapan bir tasarı sunmayı düşünüyorum." paylaşımında bulundu.

Parti içinde öne çıkan adaylar 

  1. Kamala Harris
  2. Gretchen Whitmer
  3. Pete Buttigieg
  4. Josh Shapiro
  5. Jared Polis
  6. Gavin Newsom
  7. Raphael G. Warnock
  8.  Michelle Obama
  9. Amy Klobuchar
  10.  Andy Beshear
     
Editör: Elif Garip