Kültür-Sanat

450 kültür etkinliği, binlerce yayınevi… İstanbul Kitap Fuarı kapılarını açtı

İstanbul’da binlerce okurun merakla beklediği İstanbul Kitap Fuarı bugün başladı. kapılarını açıyor. 10 Kasım’a dek sürecek Fuarda binlerce yazar okurlarıyla buluşacak.

Abone Ol

HABER MERKEZİ

Kitapseverlerin her yıl merak ve sabırsızlıkla beklediği 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bugün kapılarını açtı.
“Çocukluk Şenliktir” temasıyla gerçekleşecek olan fuarın bu yılki onur yazarı Yalvaç Ural oldu. Fuar kapsamında, 450 kültür etkinliği, iki bin imza günüyle yurt içi ve yurt dışından katılımcı yayınevleri ile edebiyat dünyasının birbirinden kıymetli yazarları, okurlar ile bir araya gelecek.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile 2-10 Kasım arasında düzenlenecek 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 1000 ‘i aşkın yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla iki bin yazarı İstanbul ve çevre kentlerden okuyucularla buluşturacak. Yurt içi ve yurt dışından birbirinden değerli yayınevlerini, yazarları ve okurları ağırlayacak olan İstanbul Kitap Fuarı, panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan yüzlerce kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Dokuz gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde binlerce yazar, okurlarıyla buluşma fırsatı bulacak.

Onlarca ünlü yazarlar TÜYAP’ta

Fuarın konukları arasında yer alan Ayşe Tolga, Ahmet Şimşirgil, Bahadır Yenişehirlioğlu, Banu Avar, Behiç Ak, Emrah Safa Gürkan, Emre Kongar, Ercan Kesal, Erdem Atay, Erol Mütercimler, Gülten Dayıoğlu, İlber Ortaylı, Latife Tekin, Mahfi Eğilmez, Mine Söğüt, Miyase Sertbarut, Murat Menteş, Nasuh Mahruki, Nevzat Tarhan, Nihat Genç, Nurullah Genç, Selçuk Şirin, Seda Öğretir, Sinan Canan, Sinan Meydan, Sinan Yağmur, Üstün Dökmen ve Yekta Kopan gibi önemli yazar ve şairlerin yanı sıra özellikle genç okurların takip ettiği Adora Yağmur, Aslı Arslan, Beyza Alkoç, Cemre Demirel, Elif Öner, R. İdeli, Işılsu Gültekin, Selin Solaris, Sezen Aksın, Şule Avlamaz, T. Y. Mazer ve Zeynep Sey gibi genç yazarlar da fuarda okurlarıyla bir araya gelecek.      

41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı boyunca tematik günler ve temalara özel etkinlikler de fuara renk katacak. Yapay Zeka ve Robotik Uygulamalar, Fantastik Edebiyat Günü, Polisiye Günü, Manga – Anime – Roman Kahramanları Günü, Yaratıcılık ve Tasarım – Hayal Et gibi başlıklara sahip etkinliklerle zenginleşecek fuarda tematik söyleşiler, imzalar ve paneller gerçekleşecek. İlk Kitabım Tüyap’ta etkinliğinde de yeni yazarlar okurlarla buluşacak.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yürütülen ve kısa adı ‘TEDA’ olan ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Dışa Açılımını Destekleme Projesi’ kapsamında ise yurtdışından farklı ülkelerden gelecek yayıncılar, katılımcı yayınevleri temsilcileriyle birebir görüşmeler gerçekleştirecek, telif alışverişinde bulunacak.

Dünya edebiyatının önde gelen isimleri

İstanbul Kitap Fuarı bu yıl çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen isimlerinin yanı sıra dünya edebiyatında büyük yer edinmiş usta kalemleri de ağırlayacak.  Fuarın konukları arasında Türkiye'de milyonlarca okura ulaşan, genç yaştaki okurlar kadar eğitimcilerin ve anne babaların da büyük ilgi gösterdiği Vladimir Tumanov, resimli kitaplarıyla birçok ödül almış ve dünyaca üne kavuşmuş yazar ve illüstratör Benji Davies, Avrupalı edebiyat eleştirmenlerince çağının önemli yazarlarından bir olarak anılan, Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü sahibi yazar Dimitris Sotakis, "1980’lerde doğmuş en iyi yirmi Latin Amerikalı yazar” seçkisinde yer alan, “Ulusal Edebiyat Ödülü” sahibi Kosta Rikalı yazar ve akademisyen Carlos Fonseca, Olasılıksız ve Empati adlı romanlarıyla yüz binlerce okura ulaşan ve çok satanlar listelerinin uzun yıllardır zirvesinde yer alan Amerikalı yazar Adam Fawer yer alıyor.

Yüksek fiyatlar okuru zorluyor

Kitap baskısında kullanılan kağıt gibi hammaddelerin yurtdışından edilmesi maliyetleri yükseltti. Yükselen maliyetler kitap fiyatlarında fahiş şekilde artışa neden olurken, yükselen fiyatlar okuru da zorluyor. Bu da son dönemde kitap satışlarında düşmelere neden oldu. Okurlar fuarda önemli oranda kampanyalar ve indirimler yapılmasını bekliyor.