Zengin insanların meme, prostat ve diğer kanser türleri için daha yüksek risk altında olduğu belirlendi. Buna karşın, dar gelirli bireylerin genetik olarak diyabet, depresyon, alkolizm ve akciğer kanserine daha duyarlı olduğu ortaya çıktı.
KANSER OLMA RİSKİ DAHA YÜKSEK
Finlandiya Moleküler Tıp Enstitüsü'nden (FIMM) Dr. Fiona Hagenbeek liderliğindeki ekip, yaşları 35 ila 80 arasında değişen yaklaşık 280 bin kişinin genomik ve sağlık verilerini topladı. Dr. Hagenbeek, poligenik risk değerlendirmelerinin bazı hastalıklar için tarama protokollerine eklenebileceğini belirtti. Örneğin, gelecekte meme kanseri tarama protokolleri, yüksek genetik riske sahip ve yüksek eğitimli kadınların daha erken veya daha sık tarama alacakları şekilde uyarlanabilir.
İLK ÇALIŞMA ÖRNEĞİ
Bu çalışma, yüksek gelirli ülkelerde yaygın olan 19 hastalık arasındaki bağlantıyı araştıran ilk çalışma olarak öne çıkıyor. Dr. Hagenbeek, hastalık riskinin genetik tahmininin bireyin sosyo-ekonomik geçmişine de bağlı olduğunu gösterdiklerini ifade etti. Genetik bilgilerin yaşam boyunca değişmemesine rağmen, genetiğin hastalık riski üzerindeki etkisinin yaşlandıkça veya koşullar değiştikçe farklılık gösterebileceğini vurguladı.
Araştırmacılar, belirli meslekler ve hastalık riski arasındaki bağlantıları açıklamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti. Çalışmanın Avrupa kökenli bireylere odaklanmasına rağmen, gelecekte sosyo-ekonomik durum ile genetiğin hastalık riski üzerindeki etkileşiminin farklı soydan gelen kişilerde tekrarlanıp tekrarlanmadığının incelenmesi önemli olacaktır.
BULGULAR KONFERANSTA SUNULACAK
Çalışmanın bulguları, Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenecek olan Avrupa İnsan Genetiği Derneği'nin yıllık konferansında sunulacak.
Bu çalışma, genetik bilginin sağlık hizmetlerine entegre edilmesinin kişiselleştirilmiş tıbbı kolaylaştırma potansiyeline sahip olduğunu göstermekte ve genetik bilgiyi bireysel koşullara göre değerlendirmenin önemini vurgulamaktadır.