Beş yıl aradan sonra ilk kez yüz yüze görüşen iki lider, Ukrayna-Rusya savaşına dair önemli mesajlar verdi. Görüşme, Trump Tower'da gerçekleşti ve yaklaşık bir saatten kısa sürdü.

Trump: "Putin ile iyi bir ilişkim var, bu sorunu hızlıca çözeceğiz"

Görüşme öncesinde Trump, basına yaptığı açıklamada, Zelenski ile iyi bir ilişki içinde olduklarını vurgularken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de olumlu bir ilişkisinin olduğunu söyledi. Trump, 2024 başkanlık seçimlerini kazanması halinde Ukrayna'daki savaşı hızlıca çözeceğini belirtti. Eski başkan, "Bu meseleyi gerçekten çözeceğimizi düşünüyorum... ama bilirsiniz, tango yapmak için iki kişi gerekir" ifadelerini kullandı.

Trump’ın bu açıklamaları, kendisinin sık sık Putin hakkında övgü dolu sözler söylemesi ve Ukrayna’ya yönelik ABD yardımlarını kesebileceği yönündeki ifadeleri nedeniyle dikkat çekti.

Biden'dan 'Nasrallah' açıklaması: Ölmesi adalet ölçüsüdür Biden'dan 'Nasrallah' açıklaması: Ölmesi adalet ölçüsüdür

Zelenski: "Putin kazanamaz, Ukrayna kazanmalı"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise Trump ile son olarak beş yıl önce yüz yüze görüştüklerini hatırlatarak, Ukrayna'daki savaşın sona ermesi gerektiği ve Rusya’nın bu savaştan zaferle çıkamayacağı konusunda Trump ile aynı fikirde olduklarını dile getirdi. Zelenski, "Ukrayna'nın zaferine ilişkin planımızı Trump ile paylaştım. Putin'in bu savaşı kazanamayacağı ve Ukrayna'nın mutlaka galip gelmesi gerektiği konusunda ortak bir görüşe sahibiz" dedi.

Görüşmenin ardından Zelenski, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda toplantıyı "çok verimli" olarak nitelendirdi. “Zafer Planımızı sundum ve Ukrayna'daki durumu kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. Birçok ayrıntı tartışıldı. Putin kazanamaz. Ukraynalılar kazanmalı" ifadelerine yer verdi.

Kritik görüşme ABD seçimleri öncesi gerçekleşti

Görüşmenin, Zelenski’nin Rusya’nın zaferine karşı uluslararası desteği artırmaya çalıştığı bir dönemde ve ABD’deki başkanlık seçimleri öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti. Trump'ın 2024 seçimlerini kazanması halinde, Cumhuriyetçi Parti içindeki bazı isimlerin Ukrayna'ya yapılan askeri yardımları durdurma önerileri, Kiev için endişe yaratıyor. Zelenski’nin Trump ile gerçekleştirdiği bu görüşme, Ukrayna’nın ABD’den gelecek desteğin devamlılığı konusunda güvence aradığı bir dönemde gerçekleşti.

Editör: Elif Erbay