Son yıllarda özellikle Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve İrlanda gibi ülkelerde öğrenci vize ret oranlarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Özellikle Kanada, Work and Study programında öğrencilere staj yapma ve eğitim alma imkanı sunuyor ancak bu programa başvuran gençlerin kendi ülkelerine geri dönmemesi ve kalıcı olarak bu ülkede yerleşmeye çalışması sebebiyle kısıtlamalara gidiyor.

Birçok genç, farklı kültürleri tanımak ve eğitimlerinin bir kısmını yurtdışında geçirmek için bu programlara başvuruyor ancak vize zorluklarıyla karşılaşıyor. "İki kere Kanada'ya Work and Study programına başvurdum. Birincisinde kısa sürede olumsuz cevap geldi, ikincisine de geçtiğimiz sene başvuru yaptım. 8-9 ayın sonunda tekrardan olumsuz haber geldi." diyen bir öğrenci, yaşadığı hayal kırıklığını dile getiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve İrlanda gibi ülkelerin yanı sıra Kanada, öğrencilere vize almakta zorlanılan ülkeler arasında yer alıyor. Yurt dışı Eğitim Firması Genel Koordinatörü Deniz Akar, "Özellikle Kanada'da pandemi sonrası birçok Türk öğrencinin oturum başvurusu yapması, vize verme konusunda isteksizlik doğurdu. İngiltere, Almanya, Hollanda ve Avustralya gibi ülkelerde ise vize oranları yüksek olsa da öğrenciler vize randevusu bulmakta sıkıntı yaşıyorlar." şeklinde konuşuyor.

Sektör temsilcileri, daha kolay vize alınabilen ülkeler olan İngiltere, Almanya, Hollanda ve Avustralya'yı öğrencilere öneriyor. Bu ülkelerdeki okul ücretlerinin İngiltere'de 12 bin dolar, Almanya'da ise 6 bin dolardan başladığını belirtiyorlar.

ALES yapıldı: Sonuçlar ne zaman açıklanacak? ALES yapıldı: Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Yurt dışında eğitim almak isteyen gençler, vize zorluklarını göz önünde bulundurarak planlarını yapmalı ve alternatif ülkelerdeki imkanları değerlendirmelidir.